enzim | /énzim/ ist bahan protein yg dikeluarkan oleh sel-sel hidup dan dpt bertindak sbg mangkin dlm tindak balas kimia. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
enzim | (énzim) (Bio) bahan kimia yg terdapat di dalam benda hidup (tumbuhan, haiwan, dll) yg menyebabkan perubahan kpd bahan kimia lain tetapi tidak pada dirinya sendiri: air liur mengandungi ~ yg boleh menghancurkan kanji dlm makanan utk dijadikan gula yg boleh larut. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
enzim | /énzim/ ist bahan protein yg dikeluarkan oleh sel-sel hidup dan dpt bertindak sbg mangkin dlm tindak balas kimia. | Kamus Pelajar |
zimase | ist enzim yg terdapat dlm ragi. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
tripsin | ist enzim yg dikeluarkan oleh pankreas, yg berfungsi mencernakan protein dlm usus. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
ptialin | ist enzim dlm air liur yg merupakan mangkin dlm proses pertukaran kanji ke maltosa dan glukosa. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
papain | ist enzim pencerna protein yg terdapat dlm buah dan daun betik, digunakan utk melembutkan daging. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
maltase | ist enzim yg menukarkan maltosa kpd glukosa secara hidrolisis, yg terdapat di dlm air liur, usus dan bijirin yg bercambah. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
zimase | (Bio) enzim yg diperoleh drpd yis dan berupaya memecahkan gula kpd alkohol dan karbon dioksida. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
sukrase | (Bio) enzim yg menghidrolisis sukrosa menjadi glukosa dan fruktosa. | Kamus Dewan Edisi Keempat |