kanji kayu | sj kanji yg terdapat dlm kayu dan berfungsi sebagai bahan makanan simpanan utk pertumbuhan pokok; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kanji III | sistem tulisan Jepun yg berdasarkan aksara Cina yg dipinjam atau yg diubah suai. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kanji II | ; (baju) ~ perak baju dalam (lelaki), singlet. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kanji haiwan | glikogen; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kanji I | 1. = air ~ air drpd nasi yg mendidih; 2. bubur nasi; 3. campuran air dan bahan pelekat (spt tepung sagu atau tepung ubi) utk mengeraskan pakaian, tajin; 4. (Bio) sj bahan yg terbina drpd unit-unit glukosa, dan banyak tersimpan dlm tisu tumbuhan; ~ haiwan glikogen; ~ kayu sj kanji yg terdapat dlm kayu dan berfungsi sebagai bahan makanan simpanan utk pertumbuhan pokok; berkanji 1. ada kanjinya, mempunyai kanji: tepung gandum ialah makanan yg ~; 2. keras dgn kanji (bkn pakaian): berseluar bersih yg ~; menganji mengeraskan pakaian dll dgn kanji. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kanji | 1 zat makanan yg berwarna keputih-putihan dan banyak terdapat di dlm beras, ubi dll; tajin. 2 bancuhan tepung sagu atau tepung ubi dgn air panas dan digunakan utk mengeraskan pakaian. 3 = air ~ air nasi yg sedang mendidih. 4 bubur nasi atau bubur sagu dsb. berkanji 1 terdapat kanji di dlmnya: Beras, tepung gandum dan ubi kayu ialah jenis makanan yg ~. 2 keras (bkn pakaian) kerana dibubuhi kanji. menganji mengeraskan pakaian dgn membubuh kanji; menajin. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
lem | (lém) IB gam (getah, kanji, dll), perekat; dilem dilekatkan dgn gam (getah, kanji, dll). | Kamus Dewan Edisi Keempat |
berkanji | 1. ada kanjinya, mempunyai kanji: tepung gandum ialah makanan yg ~; 2. keras dgn kanji (bkn pakaian): berseluar bersih yg ~; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
berkanji | 1 terdapat kanji di dlmnya: Beras, tepung gandum dan ubi kayu ialah jenis makanan yg ~. 2 keras (bkn pakaian) kerana dibubuhi kanji. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
kanji | 1. zat makanan yg berwarna keputih-putihan dan banyak terdapat di dlm beras, ubi dll; tajin. 2. bancuhan tepung sagu atau tepung ubi dgn air panas dan digunakan utk mengeraskan pakaian. 3. = air ~ air nasi yg sedang mendidih. 4. bubur nasi atau bubur sagu dsb. berkanji 1. terdapat kanji di dlmnya:Beras, tepung gandum dan ubi kayu ialah jenis makanan yg ~. 2. keras (bkn pakaian) kerana dibubuhi kanji. menganji mengeraskan pakaian dgn membubuh kanji; menajin. | Kamus Pelajar |