Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : (tékstur) jalinan bahagian-bahagian yg halus sesuatu benda (spt jalinan serat pd kain, jalinan butir-butir halus tanah, dsb), daging (kain, buah, dll): tanah perlu diadun semula utk memperoleh ~ dan kesuburan yg sesuai. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : /tékstur/ jalinan atau susunan bahagian-bahagian yg halus yg mem­bentuk sesuatu benda (spt jalinan serat pd kain, susunan butir-butir halus tanah). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tekstur


Kamus Bahasa Melayu

KataTakrifSumber
tekstur/tékstur/ jalinan atau susunan bahagian-bahagian yg halus yg mem­bentuk sesuatu benda (spt jalinan serat pd kain, susunan butir-butir halus tanah).Kamus Pelajar Edisi Kedua
tekstur(tékstur) jalinan bahagian-bahagian yg halus sesuatu benda (spt jalinan serat pd kain, jalinan butir-butir halus tanah, dsb), daging (kain, buah, dll): tanah perlu diadun semula utk memperoleh ~ dan kesuburan yg sesuai.Kamus Dewan Edisi Keempat
metamorfisme(métamorfisme) perubahan bentuk, tekstur, struktur, komposisi, dsb pd batuan akibat tekanan dan haba yg tinggi.Kamus Dewan Edisi Keempat
pengemulsi1. bahan kimia yg ditambahkan kpd bahan lain dlm keadaan emulsi, spt makanan, utk mengekalkan keadaan emulsi bahan ini supaya tekstur, warna, rasa dsb tidak berubah, mis lesitin dlm marjerin; 2. alat, spt mesin pengisar utk membuat emulsi secara mengaduk atau menggoncang campuran dua atau lebih cecair.Kamus Dewan Edisi Keempat
pengemulsi1 bahan kimia yg ditambahkan pd bahan lain (dlm keadaan emulsi), spt makanan, mis marjerin, utk mengekalkan keadaan emulsi bahan tsb supaya tekstur, warna, rasa dsb tidak berubah. 2 alat, spt mesin pengisar, utk membuat emulsi secara mengaduk atau menggoncang campuran tsb.Kamus Pelajar Edisi Kedua
emulsi/émulsi/ campuran dua cairan yg tidak dpt bersebati (spt air dgn minyak); cairan yg di dlmnya terdapat ampaian butir-butir minyak atau lemak. pengemulsian proses mencampurkan dua atau lebih cecair yg tidak bercampur sepenuhnya dgn menggoncang campuran tsb. pengemulsi 1 bahan kimia yg ditambahkan pd bahan lain (dlm keadaan emulsi), spt makanan, mis marjerin, utk mengekalkan keadaan emulsi bahan tsb supaya tekstur, warna, rasa dsb tidak berubah. 2 alat, spt mesin pengisar, utk membuat emulsi secara mengaduk atau menggoncang campuran tsb.Kamus Pelajar Edisi Kedua
emulsi(émulsi) (Kim) 1. koloid yg merupakan campuran dua atau lebih cecair yg tidak bercampur sepenuhnya, mis susu; 2. bahan peka cahaya yg terdapat pd permukaan filem fotografi; cat ~ sj cat yg pigmennya terampai, biasanya dlm resin sintetik, yg tersebar dlm air sbg emulsi; pengemulsian 1. proses mencampurkan dua atau lebih cecair yg tidak bercampur sepenuhnya dgn menggoncang campuran tersebut; 2. proses menambahkan bahan kimia kpd sesuatu emulsi utk mengekalkan keadaan emulsinya; pengemulsi 1. bahan kimia yg ditambahkan kpd bahan lain dlm keadaan emulsi, spt makanan, utk mengekalkan keadaan emulsi bahan ini supaya tekstur, warna, rasa dsb tidak berubah, mis lesitin dlm marjerin; 2. alat, spt mesin pengisar utk membuat emulsi secara mengaduk atau menggoncang campuran dua atau lebih cecair.Kamus Dewan Edisi Keempat

Kembali ke atas