rice | beras; nasi; padi | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Beras: Padi yang sudah ditumbuk atau diproses dan kulitnya telah terkupas.,2. Nasi: Beras yang telah ditanak atau dikukus.,3. Padi: Sejenis tumbuhan rumput yang buahnya dijadikan beras. |
grit | kersik/grit;; hancuran (jagung, beras) | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pasir yang kasar.,2. Hancuran: Pecahan kecil seperti jagung dan beras. |
rice bran | dedak padi | Veterinar | Tiada | Selaput antara kulit padi dan beras yang terdiri daripada lapisan aleuron, germa dan sebahagian daripada endosperma. Bahagian ini diperoleh semasa padi diproses untuk menghasilkan beras. Bahan ini merupakan 10% daripada keseluruhan berat padi dan mengandungi aras protein, lemak, vitamin dan mineral yang lebih tinggi berbanding dengan beras. Kandungan proteinnya ialah 12-5% dan bahan serabut 16-18%. Bahan ini juga mempunyai kandungan tenaga, fosforus dan vitamin B yang tinggi. Bahan ini kerap digunakan sebagai salah satu komponen dalam makanan ayam dan ternakan lain. Walau bagaimanapun, bahan ini mengandungi faktor antipemakanan yang dikenali fitat atau asid fitik, yang boleh menjejaskan penyerapan fosforus. Bahan ini terdapat dalam dua jenis iaitu yang biasa (8% lemak) dan yang dinyahlemak (1-2% lemak). |
grit | kersik/grit;; hancuran (jagung, beras) | Geologi | Tiada | 1. Pasir yang kasar. |
cereal | bijirin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sebarang bijian yang digunakan sebagai makanan seperti gandum, oat, beras dan sebagainya.,2. Makanan daripada bijian seperti bijirin sarapan, emping oat dan lain-lain. |
cereal | bijirin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sebarang bijian yang digunakan sebagai makanan seperti gandum, oat, beras dan sebagainya.,2. Makanan daripada bijian seperti bijirin sarapan, emping oat dan lain-lain. |
grinder | penggiling; pencanai; pengisar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Penggiling: Alat untuk menghancurkan rempah, lada, beras dan sebagainya.,2. Pencanai: Alat untuk mencanai atau menggelek adunan kuih.,3. Pengisar: Alat untuk menghancurkan sesuatu secara mengisarnya. |
starch | kanji | Herba | Fitokimia | Polimer karbohidrat atau polisakarida yang terdiri daripada campuran amilosa dan amilopektin. Kanji mengandungi unit berulang yang diikat dengan atom oksigen melalui ikatan 1,4’-α-glikosida. Kebanyakan kanji terdiri daripada 20% amilosa dan selebihnya amilopektin. Larutan kanji yang dipanaskan membentuk gel yang kental. Kanji terhadam dalam mulut dan perut oleh enzim glikosidase dan menghasilkan glukosa sebagai bahan sumber tenaga bagi hidupan. Sumber kanji ialah tumbuhan terutamanya jagung, kentang, ubi kayu dan beras. Kanji juga digunakan sebagai perekat dan pemekat bahan makanan serta digunakan sebagai bahan kemasan akhir bagi tekstil. |