Display virtual keyboard interface
 

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[fi.lé] | فيليت

Definisi : (filét) potongan atau kepingan isi ikan, atau daging (lembu, ayam dsb) yg tidak bertulang: ~ ikan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[fi.lé] | فيليت

Definisi : /filét/ kepingan isi ikan atau daging yg tidak mengandungi tulang: ~ ikan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata filet


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
filletfiletPerikananTiadaIsi ikan yang dipotong daripada kedua-dua belah badan ikan dalam bentuk kepingan besar. Kepingan isi ikan ini diperoleh dengan cara membuang tulang tengah, kepala dan bahagian perut ikan. Ikan yang mempunyai tulang yang banyak tidak sesuai untuk dijadikan filet. Filet boleh disimpan sejuk, dibekukan atau terus digunakan.
filet Richelieurenda RichelieuKesenianTiadaRenda bermotif flora dan berwarna-warni yang disulam di atas renda filet, lebih halus daripada renda filet biasa.
filet lacerenda jerumat filetKesenianTiadaRenda simpul tangan berlubang persegi yang berisikan jerumat yarn warna dan jahit mesin yang seakan-akan jerumat.
darned filet lacerenda jerumat filetKesenianTiadaRenda simpul tangan berlubang persegi yang berisikan jerumat yarn warna dan jahit mesin yang seakan-akan jerumat.
filletfiletKesenianSeni BinaBentuk ukiran yang rata atau bersegi empat. Filet banyak dijumpai dalam seni bina klasik dan seni bina Goth, biasanya dipasang pada bahagian atas tiang, pintu, tingkap dan gerbang bangunan.
fish burgerburger ikanPerikananTiadaProduk hiliran yang diproses daripada filet ikan yang disalut dengan tepung dan perisa. Burger ikan dimakan bersama-sama roti. Lihat juga filet.
filleting machinemesin filetPerikananTiadaMesin yang digunakan untuk memotong kepingan isi ikan daripada spesies dan julat saiz tertentu dengan cara membuang tulang tengah ikan. Terdapat mesin yang memerlukan ikan dibuang kepala atau perutnya terlebih dahulu dan terdapat juga mesin yang boleh menerima ikan secara utuh. Umumnya, hanya 35% hingga 40% sahaja daripada berat ikan keseluruhan dapat digunakan selepas diproses dengan mesin filet.
filletfiletPentadbiran PerniagaanTiada4.Kepingan atau potongan daging, ayam atau ikan tanpa tulang.
filletfiletPerikananTiadaTiada
filletfiletPerpustakaanTiadaTiada
1234

Kembali ke atas