essential oil | minyak perlu | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Minyak meruap yang menyumbang bau harum kepada tumbuhan atau bahagian tertentu tanaman seperti bunga, akar, daun atau biji, dan biasanya digunakan dalam minyak wangi atau perisa makanan. Minyak ini biasanya terdiri daripada campuran bahan meruap terpena dan terbitan oksigennya, sebatian aromatik berstrukturkan benzena, hidrokarbon alifatik dan terbitan oksigennya dan sebatian nitrogen atau sulfur. |
aroma | aroma | Perhutanan | Tiada | Bau yang jelas dan biasanya harum. |
aroma | aroma | Sosiologi | Tiada | Bau yang jelas dan biasanya harum. |
aroma | aroma | Perubatan | Tiada | Bau yang jelas dan biasanya harum. |
aroma | aroma | Pertanian | Tiada | Bau yang jelas dan biasanya harum. |
night scented plant | tumbuhan harum malam | Landskap | Tiada | Tumbuhan berbunga yang menghasilkan bau pada waktu malam. Contohnya, bunga sundal malam . |
aroma | aroma | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bau yang jelas dan biasanya harum. |
aroma | aroma | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bau yang jelas dan biasanya harum. |
aroma | aroma | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bau yang jelas dan biasanya harum. |
secondary metabolite | metabolit sekunder | Pertanian | Agronomi | Bahan organik yang dihasilkan oleh tumbuhan yang mempunyai ciri-ciri tertentu tetapi tidak memainkan peranan utama dalam fisiologi tumbuhan itu. Contohnya, tumbuhan beraroma seperti serai wangi atau cengkih yang mengeluarkan bahan alkaloid yang menghasilkan bau yang harum. Metabolit sekunder ini tidak mempunyai fungsi tertentu kepada tumbuhan dan tumbuhan boleh hidup tanpa kehadiran metabolit sekunder. |