gene product | hasilan gen | Bioinformatik | Bioinformatik Molekul | Biomolekul seperti RNA dan protein yang terhasil daripada pengekspresan gen. Pengukuran jumlah produk gen ini kadang kala digunakan untuk menafsir keaktifan gen tersebut. Lihat juga ukuran pengekspresan gen. |
diterpene | diterpena | Herba | Pemiawaian | Sebatian hasilan semula jadi yang terdiri daripada 20 karbon, iaitu hasil gandingan empat unit isoprena. Diterpena boleh wujud dalam pelbagai bentuk sama ada dalam bentuk asiklik seperti fitol, monosiklik seperti vitamin A, bisiklik seperti sklareol dan manool, trisiklik seperti giberelina, asid abietik, feruginol, asid levopimarik dan sugiol, dan makrosiklik seperti 3,12-diasetil-8-benzoilingol. Contoh herba yang mengandungi diterpena ialah hempedu bumi (Andrographis paniculata) dan lempoyang (Zingiber zerumbet). |
monoterpene | monoterpena | Herba | Pemiawaian | Sebatian hasilan semula jadi yang terdiri daripada sepuluh karbon dan terhasil daripada gandingan dua unit isoprena. Kebanyakan sebatian ini mudah meruap, beraroma dan mempunyai aktiviti biologi tertentu seperti antimikrob dan kesan sedatif. Contoh sebatian monoterpena ialah kamfor (nilam), borneol (minyak kayu putih) dan mentol (pudina). |
dynamic fluid force | daya bendalir dinamik | Sains Sukan | Biomekanik | Daya angkatan dan seretan hasilan yang bertindak ke atas sesuatu objek akibat tekanan yang dikenakan ke atas permukaan objek. |
real-time polymerase chain reaction (PCR) | tindak balas berantai polimerase masa nyata (PCR) | Bioinformatik | Bioinformatik Molekul | Teknik biologi molekul untuk menambah bilangan DNA sasaran. Hasilan PCR ini ditentukan kuantitinya pada setiap kitar dalam masa nyata untuk menganalisis pengekspresan pembezaan DNA sasaran. |
gene network | rangkaian gen | Bioinformatik | Bioinformatik Molekul | Interaksi sesama gen dalam satu sel. Rangkaian gen diwakili sebagai gambar rajah yang terdiri daripada nod yang mewakili gen atau hasilan gen dan sisi yang mewakili hubungan berpasangan di antara gen-gen. |
acid value | nilai asid | Herba | Tiada | Nombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang diperlukan untuk meneutralkan asid bebas bagi satu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan asid karboksilik yang terdapat dalam asid lemak bebas dan menandakan tahap ketengikan minyak, lemak dan lilin daripada bahan mentah dan sediaan herba. Sejumlah berat bahan herba dilarutkan dalam pelarut organik dan hasilan dititrat dengan kalium hidroksida menggunakan fenolftalein sebagai indikator. Nilai diperoleh daripada ungkapan 5.610v/w, iaitu v ialah isi padu kalium hidroksida dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai asid piawai bagi sediaan titisan telinga mengandungi minyak zaitun dara tidak melebihi 2.0, lemak keras tidak melebihi 0.5 dan lilin lebah putih di antara 17.0-24.0. |
saponification value | nilai saponifikasi | Herba | Tiada | Nombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang diperlukan untuk meneutralkan asid bebas dan mensaponifikasi ester yang terkandung bagi satu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan trigliserida dalam minyak, lemak dan lilin yang terdapat dalam bahan mentah dan sediaan herba. Nilai yang rendah menandakan bahan herba dicemari minyak mineral seperti vaselin dan nilai yang tinggi menandakan ketengikan bahan herba. Sejumlah berat bahan herba direfluks dalam kalium hidroksida beretanol dan hasilan dititrat dengan asid hidroklorik menggunakan fenolftalein sebagai indikator. Nilai diperoleh daripada ungkapan 28.05x/w, iaitu x ialah perbezaan isi padu asid hidroklorik bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai saponifikasi piawai bagi minyak ikan halibut tidak melebihi 180, lemak bulu terhidrogen maksimum 8.0 dan lilin karnauba di antara 78-95. |