low-calorie foods | makanan rendah kalori | Sains Kesihatan | Tiada | Makanan yang mengandungi kalori rendah. |
high-calorie diet | diet tinggi kalori | Sains Kesihatan | Tiada | Diet yang menyarankan penagmbilan kalori melebihi paras normal untuk mencapai keperluan tenaga yang tinggi. |
very low calorie diet | diet terlalu rendah kalori | Sains Kesihatan | Tiada | Diet yang mengandungi kurang daripada 800 kalori sehari. |
calorimetry | kalorimetri | Kimia | Kimia Analisis | Teknik pengukuran kuantiti haba yang terhasil sewaktu berlakunya tindak balas kimia, perubahan keadaan jirim, atau pembentukan larutan. Kaedah ini juga digunakan untuk menentukan muatan haba tentu, dan nilai kalori bahan api. Unit asas pengukuran ini ialah joule atau kalori. |
aspartame | aspartame | Sains Kesihatan | Tiada | Sejenis pemanis berkalori rendah. Satu paket mengandungi empat kalori dan mempunyai rasa manis yang bersamaan dengan dua sudu teh gula pasir. |
food exchange | penukaran makanan | Sains Kesihatan | Tiada | Pelbagai saiz hidangan makanan yang telah ditentukan kandungan kalori, karbohidrat, protein atau lemak. |
protein-energy malnutrition | malpemakanan protein-tenaga | Sains Kesihatan | Tiada | Malpemakanan yang disebabkan oleh kekurangan pengambilan protein dan kalori. |
low-fat diet | diet rendah lemak | Sains Kesihatan | Tiada | Diet yang mengandungi lemak tidak melebihi 30% daripada jumlah kalori keseluruhan. |
fat-controlled diet | diet lemak terkawal | Sains Kesihatan | Tiada | Diet yang mengehadkan pengambilan lemak tidak melebihi 30% daripada jumlah kalori keseluruhan. |
sugar substitute | gantian gula | Sains Kesihatan | Tiada | Gula gantian yang memberikan rasa manis, tetapi mungkin membekalkan atau tidak membekalkan kalori. |