Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.ka.nan] | ماکنن

Definisi : apa sahaja yg boleh dimakan (spt nasi, roti, dll), rezeki: segala ~ spt sayur-sayuran dan ikan semuanya murah; ~ berzat makanan yg mempunyai zat (vita­min, protein, dll); ~ laut makanan atau hi­dangan yg bahan utamanya ialah hidup­hidupan laut spt ikan, sotong, udang, ketam, kerang-kerangan dsb: restoran ~ laut; ~ ringan makanan yg tidak begitu menge­nyangkan (spt keropok, kacang, dll) yg di­makan sambil-sambilan; ~ ruji makanan utama sehari-hari (spt beras bagi penduduk Asia); ~ segera makanan yg ringkas dan dapat disediakan dgn cepat; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ma.ka.nan] | ماکنن

Definisi : apa-apa (spt nasi, buah-buahan) yg boleh dimakan: Barang-barang ~ dpt dibeli dgn murah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Puisi
 

Cekur manis makanan sotong,
     Sotong mati di Tanjung Karang;
Hamba menangis mengenangkan untung,
     Untung nak mati di negeri orang.


Lihat selanjutnya...(13)
Peribahasa

Makanan enggang hendak dimakan oleh pipit.

Bermaksud :

Hendak menyama-nyamai kebiasaan orang yang mulia atau kaya.

 

Lihat selanjutnya...(13)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
food protectionismperlindungan makananMakanan dan PemakananTiadaDasar kerajaan dalam menyekat eksport bekalan makanan bagi memastikan bekalan makanan domestik mencukupi.
biorefiningbiopenapisanTeknologi HijauReka Bentuk Teknologi HijauProses penukaran biojisim kepada pelbagai produk berasaskan biologi seperti makanan, makanan haiwan, bahan kimia dan biotenaga seperti biobahan api dan biodiesel.
comfort foodmakanan selesaMakanan dan PemakananTiadaJenis makanan yang memiliki daya tarik yang khusus dan boleh memberi nilai sentimental kepada seseorang apabila memakannya seperti makanan manis atau makanan yang dimakan sewaktu kecil.
food tasteuji rasa makananMakanan dan PemakananProduksi MakananTiada
food desertgegurun makananMakanan dan PemakananTiadaKawasan yang mempunyai akses terhad kepada makanan berkhasiat.
flameless ration heater (FRH)pemanas makanan tanpa nyalaMakanan dan PemakananTeknologi MakananTiada
feed conversion ratio (FCR)nisbah penukaran makanan (FCR)PerikananAkuakulturJumlah makanan yang diambil oleh ternakan sepanjang tempoh ternakan dibandingkan dengan kadar pertumbuhan atau peningkatan berat badan yang diperoleh hasil daripada pengambilan makanan tersebut. Keadaan ini menunjukkan kecekapan haiwan dalam mengubah makanan kepada peningkatan berat badan. Nilai yang rendah menunjukkan kadar penukaran yang cekap atau tinggi, dan secara tidak langsung menunjukkan kualiti makanan yang baik. Nilai ini dipengaruhi oleh kualiti makanan, spesies, jantina, umur, pengurusan pemberian makanan dan sistem ternakan. Nilai ini ialah kebalikan daripada kecekapan penukaran makanan.
formulated feedmakanan rumusanPerikananAkuakulturMakanan yang dihasilkan mengikut resipi dan campuran bahan tertentu bentuk pelet. Makanan rumusan terdapat dalam bentuk yang berbiji-biji, serbuk atau kepingan. Terdapat dua jenis makanan rumusan, iaitu terapung dan tenggelam, bergantung kepada formulasi dan kaedah pemprosesan.
live foodmakanan hidupPerikananAkuakulturHaiwan kecil atau haiwan seni yang hidup dan dijadikan sebagai makanan untuk haiwan yang lebih besar. Contoh makanan hidup ialah moina, Daphnia, artemia, ulat harimau, anak ikan, cengkerik, dan lipan. Selain diberi dalam bentuk hidup, makanan hidup juga diberi dalam bentuk sejuk beku dan sejuk kering. Contoh makanan hidup yang diberikan kepada ikan arowana ialah lipan, cengkerik, anak ikan dan ulat harimau.
calf startermakanan pemula pedetVeterinarTiadaMakanan berkualiti dengan kandungan protein dan tenaga yang tinggi dan diberi kepada anak lembu tenusu setelah disapih daripada ibunya. Biasanya, anak lembu akan disapih apabila berumur antara 6-8 minggu sebelum diberi makanan permulaan. Kandungan protein dalam makanan ini biasanya melebihi 18% manakala kandungan tenaga ialah sebanyak 13.0 MJ/kg. Makanan ini juga mengandungi bahan-bahan yang mudah dicerna dan mempunyai rasa yang enak seperti jagung, oat, molases, mineral serta vitamin. Makanan ini kerap ditambah dengan bahan aditif seperti koksidiostat untuk mengelakkan jangkitan penyakit cirit-birit atau diarea yang disebabkan oleh koksidia.
12345678910...

Kembali ke atas