Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mi.li.gram] | ميليݢرم

Definisi : ukuran berat yg bersamaan dgn 0.001 gram. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mi.li.gram] | ميليݢرم

Definisi : ukuran berat yg beratnya 0.001 gram. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata miligram


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
acetyl valuenilai asetilHerbaTiadaNombor yang menyatakan jumlah miligram kalium hidroksida yang perlu untuk meneutralkan asid asetik yang terbebas daripada hidrolisis satu gram bahan herba terasetil. Nilai asetil merupakan ukuran kandungan kumpulan hidroksil bebas yang terdapat dalam lemak, lilin dan bahan herba yang mengandungi sterol. Nilai ini diperoleh daripada ungkapan 1335(b-a)/(1335-a) iaitu a ialah nilai saponifikasi bahan herba dan b ialah nilai saponifikasi bahan herba terasetilat. Lihat nilai saponifikasi.
acid valuenilai asidHerbaTiadaNombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang diperlukan untuk meneutralkan asid bebas bagi satu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan asid karboksilik yang terdapat dalam asid lemak bebas dan menandakan tahap ketengikan minyak, lemak dan lilin daripada bahan mentah dan sediaan herba. Sejumlah berat bahan herba dilarutkan dalam pelarut organik dan hasilan dititrat dengan kalium hidroksida menggunakan fenolftalein sebagai indikator. Nilai diperoleh daripada ungkapan 5.610v/w, iaitu v ialah isi padu kalium hidroksida dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai asid piawai bagi sediaan titisan telinga mengandungi minyak zaitun dara tidak melebihi 2.0, lemak keras tidak melebihi 0.5 dan lilin lebah putih di antara 17.0-24.0.
ester valuenilai esterHerbaTiadaNombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang perlu untuk mensaponifikasi ester bagi satu gram bahan herba. Nilai ester merupakan ukuran kandungan trigliserida yang terdapat dalam minyak, lemak dan lilin daripada bahan mentah atau sediaan herba. Nilai ini diperoleh daripada perbezaan antara nilai asid daripada nilai saponifikasi. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai ester piawai bagi lilin lebah putih dan kuning di antara 70-80 dan minyak buah pelaga di antara 90-156. Lihat nilai asid, nilai saponifikasi.
hydroxyl valuenilai hidroksilHerbaTiadaNombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang perlu untuk meneutralkan gabungan asid terhasil bagi satu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan kumpulan hidroksil bebas yang terhasil daripada penghasilan dalam minyak, lemak dan lilin daripada bahan mentah dan sediaan herba. Sejumlah berat bahan herba dihasilkan dengan larutan asetik anhidrida dan hasilnya dititrat dengan kalium hidroksida beretanol menggunakan fenolftalein sebagai indikator. Nilai hidroksil diperoleh daripada ungkapan a + 28.05x/w, iaitu a ialah nilai asid, x ialah perbezaan isi padu kalium hidroksida beretanol bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai hidroksil piawai bagi minyak kastor dara minimum 150 dan lemak bulu terhidrogen di antara 140 -180. Lihat nilai asid.
saponification valuenilai saponifikasiHerbaTiadaNombor yang menyatakan jumlah dalam miligram kalium hidroksida yang diperlukan untuk meneutralkan asid bebas dan mensaponifikasi ester yang terkandung bagi satu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan trigliserida dalam minyak, lemak dan lilin yang terdapat dalam bahan mentah dan sediaan herba. Nilai yang rendah menandakan bahan herba dicemari minyak mineral seperti vaselin dan nilai yang tinggi menandakan ketengikan bahan herba. Sejumlah berat bahan herba direfluks dalam kalium hidroksida beretanol dan hasilan dititrat dengan asid hidroklorik menggunakan fenolftalein sebagai indikator. Nilai diperoleh daripada ungkapan 28.05x/w, iaitu x ialah perbezaan isi padu asid hidroklorik bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai saponifikasi piawai bagi minyak ikan halibut tidak melebihi 180, lemak bulu terhidrogen maksimum 8.0 dan lilin karnauba di antara 78-95.
analytical balanceneraca analisisKimiaKimia AnalisisNeraca yang mempunyai kepekaan 0.1 – 0.01 miligram.

Kembali ke atas