Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : minyak yg dibuat drpd kelapa kering; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : minyak yg diperoleh drpd isi kelapa dan digunakan utk masakan, membuat sabun dsb; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
visible exporteksport nampakEkonomiTiadaEksport barang dagangan yang boleh dilihat dan disentuh. Eksport nampak termasuk getah, minyak kelapa sawit, dan komponen barang elektrik dan elektronik.
carrier oilminyak pembawaHerbaTiadaMinyak untuk mencairkan minyak pati atau minyak mutlak yang digunakan sebagai minyak sapu atau produk penjagaan tubuh. Minyak ini diperoleh daripada tumbuhan atau mineral. Minyak pembawa juga dikenali sebagai minyak asas atau minyak dasar. Contohnya, minyak zaitun, minyak kelapa, minyak sawit dan parafin.
melting pointtakat leburHerbaTiadaSuhu ketika suatu bahan pepejal mencair dan berada dalam keadaan keseimbangan dengan cecairnya pada tekanan piawai. Takat lebur digunakan untuk menentukan darjah ketulenan bahan mentah herba. Contohnya takat lebur minyak kelapa (23�C � 26�C, BP) dan lilin karnuba (80�C � 88�C, BP).
herbal centrifugarationpengemparan herbaHerbaTiadaKaedah pemisahan menggunakan prinsip pengemparan yang melibatkan putaran ligat mendatar bagi mengasingkan komponen ekstrak pepejal herba daripada cecair atau ekstrak cecair daripada cecair yang mempunyai graviti spesifik yang berbeza. Contohnya, pengasingan minyak kelapa dara daripada santan.
emollientemolienHerbaTiadaAgen yang melembutkan dan menyamankan permukaan kulit yang digunakan secara setempat pada membran mukus dan tisu terlelas. Emolien mengandungi bahan lemak atau minyak. Contoh emolien ialah minyak jarak dara atau minyak kelapa.
virgin oilminyak daraHerbaTiadaMinyak tetap yang diperoleh daripada bahan herba secara perahan atau kaedah perahan mekanikal lain yang bersesuaian tanpa melibatkan penggunaan haba. Contohnya, minyak zaitun dara dan minyak kelapa dara.
xanthophyllxantofilHerbaTiadaFormula C40H46O2. Sejenis sebatian terbitan karotena beroksigen berwarna kuning dan larut dalam alkohol yang tergolong dalam kumpulan pigmen karotenoid. Xantofil dikenali juga sebagai karotinol atau lutein yang terdapat dalam beberapa jenis bunga, buah dan daun. Contohnya, lutein dalam minyak kelapa sawit.
raw materialbahan mentahEkonomiTiadaBahan asli untuk proses pengeluaran atau bahan perkilangan separuh proses yang diperlukan untuk proses perkilangan selanjutnya. Bahan mentah boleh dikelaskan kepada tiga kategori, iaitu bahan yang boleh digunakan secara terus, seperti buah kelapa sawit untuk pengeluaran minyak kelapa sawit, bahan mentah yang perlu diubahsuai secara tak langsung seperti kayu balak yang perlu dipotong untuk pengeluaran perabot, dan bahan mentah yang perlu diubah bentuk melalui proses perkilangan yang kompleks seperti bahan petroleum untuk menghasilkan keluaran petrokimia.
fixed oilminyak tetapHerbaTiadaSejenis kelas lipid yang terdiri daripada komponen ester gliserol dan asid lemak. Pada suhu bilik minyak tetap terdapat dalam bentuk cecair kuning yang tidak meruap, pekat dan likat. Minyak tetap yang berbentuk pepejal atau separa pepejal pada suhu bilik disebut sebagai lemak. Asid lemak yang terdapat dalam minyak tetap mempunyai berat molekul tinggi jenis alifatik terutamanya palmitik, stearik dan oleik. Minyak tetap diperoleh melalui perahan atau pengekstrakan pelarut daripada suatu bahan herba. Minyak ini mempunyai nilai pemakanan dan digunakan sebagai bahan emolien dan demulsen dalam farmaseutikal dan kosmetik. Contohnya, minyak kelapa sawit diperoleh secara perahan daripada buah sawit.
peroxide valuenilai peroksidaHerbaTiadaNombor dalam unit miliekuivalen oksigen aktif yang menyatakan kandungan peroksida dalam seribu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan hidroperoksida yang menandakan tahap ketengikan minyak dan lemak daripada bahan mentah atau sediaan herba. Lima gram bahan herba ditindakbalaskan dengan campuran asid asetik glasial-kloroform (3:2) dan ditambah kalium iodida. Campurannya dititrat dengan natrium tiosulfat menggunakan kanji sebagai indikator. Nilai peroksida diperoleh daripada ungkapan 10x/w iaitu x ialah perbezaan isi padu natrium tiosulfat bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai peroksida piawai bagi minyak kelapa tidak melebihi 5.0 dan lemak bulu maksimum 10.0.
12

Kembali ke atas