pickling | penjerukan | Kejuruteraan | Tiada | Tiada |
pickling | penjerukan; pencelupasidan | Perubatan | Tiada | Pencelupasidan: Proses membersihkan permukaan logam daripada hasil pengoksidaan dan bendasing dengan merendamkannya ke dalam asid. |
pickling | penjerukan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Proses mengasamkan atau mengasinkan buah-buahan, sayur-sayuran, ikan dan lain-lain. |
pickling | penjerukan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Proses mengawet makanan sama ada menggunakan fermentasi anaerobik dalam air garam atau air cuka. Contoh makanan yang dijerukkan ialah daging, buah-buahan, telur atau sayur-sayuran. Makanan tidak perlu disteril sebelum dijerukkan. |
brine pickling | penjerukan bergaram | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
curing | pematangan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Proses mengawet makanan dengan menyingkirkan kelembapan daripada makanan dan penambahan garam, nitrat, nitrit atau gula terutamanya kepada makanan seperti daging, ikan dan sayur-sayuran. Pematangan makanan termasuklah pengasapan, penjerukan, penggaraman dan pengairgaraman. Proses ini akan mengurangkan kerosakan makanan dan memanjangkan jangka hayat sesuatu produk makanan. |
food preservation | pengawetan makanan | Kimia | Tiada | Pemprosesan makanan dengan tujuan mencegah penguraian bahan kimia dan pembiakan mikroorganisma berbahaya. Pengawetan makanan boleh dilakukan melalui proses pensterilan atau penyimpanan makanan dalam keadaan yang tidak sesuai bagi pertumbuhan mikroorganisma, seperti cara penyejukan, pengeringan, penjerukan atau pengasapan. Bahan pengawet yang digunakan dalam pengawetan makanan termasuk sulfit, benzoat, dan borat. |