Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pen.je.ru.kan]/[pen.je.ru/.kan] | ڤنجروقن

Definisi : proses menjeruk. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata penjerukan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
picklingpenjerukanKejuruteraanTiadaTiada
picklingpenjerukan; pencelupasidanPerubatanTiadaPencelupasidan: Proses membersihkan permukaan logam daripada hasil pengoksidaan dan bendasing dengan merendamkannya ke dalam asid.
picklingpenjerukanPentadbiran PerniagaanTiadaProses mengasamkan atau mengasinkan buah-buahan, sayur-sayuran, ikan dan lain-lain.
picklingpenjerukanMakanan dan PemakananMakananProses mengawet makanan sama ada menggunakan fermentasi anaerobik dalam air garam atau air cuka. Contoh makanan yang dijerukkan ialah daging, buah-buahan, telur atau sayur-sayuran. Makanan tidak perlu disteril sebelum dijerukkan.
brine picklingpenjerukan bergaramPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
curingpematanganMakanan dan PemakananMakananProses mengawet makanan dengan menyingkirkan kelembapan daripada makanan dan penambahan garam, nitrat, nitrit atau gula terutamanya kepada makanan seperti daging, ikan dan sayur-sayuran. Pematangan makanan termasuklah pengasapan, penjerukan, penggaraman dan pengairgaraman. Proses ini akan mengurangkan kerosakan makanan dan memanjangkan jangka hayat sesuatu produk makanan.
food preservationpengawetan makananKimiaTiadaPemprosesan makanan dengan tujuan mencegah penguraian bahan kimia dan pembiakan mikroorganisma berbahaya. Pengawetan makanan boleh dilakukan melalui proses pensterilan atau penyimpanan makanan dalam keadaan yang tidak sesuai bagi pertumbuhan mikroorganisma, seperti cara penyejukan, pengeringan, penjerukan atau pengasapan. Bahan pengawet yang digunakan dalam pengawetan makanan termasuk sulfit, benzoat, dan borat.

Kembali ke atas