condiment | perasa; perencah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Perasa: Bahan untuk perasa makanan seperti sos Worchestershire, biji sawi, kicap dan lain-lain. |
condiment | perasa; perencah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Perasa: Bahan untuk perasa makanan seperti sos Worchestershire, biji sawi, kicap dan lain-lain.,2. Perencah: Campuran berbagai-bagai barang atau rempah supaya masakan menjadi lebih sedap. |
tongue | lidah | Veterinar | Praklinikal | Organ perasa yang diliputi epitelium skuamus berlapis yang mengandungi papila; terutama sekali pada permukaan dorsal. Semua haiwan bela jinak mempunyai papila filiform; fungiform dan sirkumvalat. Papila foliat pula hanya terdapat pada lidah kuda; babi dan anjing dan tidak terdapat pada haiwan bela jinak yang lain. Kesemua papila kecuali filiform mempunyai tunas perasa. Tunas perasa ini membantu haiwan memilih makanan yang mengandungi elemen yang kekurangan dalam badan. Pada sesetengah spesies haiwan; seperti lembu; katak dan biawak; lidah digunakan untuk mencengkam. |
herb | herba | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Biji atau buah dari tumbuhan renek sebagai bahan perasa atau bahan aroma.,2. Tumbuhan yang daunnya sebagai bahan perasa, bahan aroma atau ubat. |
syrup | sirap | Farmasi | Farmaseutik | Cecair yang mengandungi ubat atau perasa dan biasanya mempunyai kandungan gula yang tinggi (85 peratus ke atas). Gula yang digunakan biasanya ialah sukrosa. Sirap boleh digunakan sebagai agen perasa atau agen pembawa. |
Spices | Rempah ratus | Pertanian | Tiada | Merujuk kepada tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan. Bahagian tumbuhan yang digunakan samada daun, buah, biji, bunga, kulit batang, batang dan akar. Rempah ratus mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa dan warna pada masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contoh rempah ratus ialah serai, daun kesom, ketumbar, kunyit, halia, kayu manis dan jintan manis. |
forcemeat stuffing | daging inti pedas; ikan inti pedas | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Daging inti pedas: Cincangan daripada daging yang dicampur bahan perasa terutamanya pedas untuk inti.,2. Ikan Inti Pedas: Cincangan daripada ikan yang dicampur bahan perasa terutamanya pedas untuk inti. |
spices | rempah ratus | Herba | Botani dan Bioteknologi | Tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan sama ada dalam bentuk segar atau kering. Bahagian tumbuhan yang digunakan ialah daun, buah, biji, bunga, rizom, kulit batang, batang dan akar. Tumbuhan ini mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa sedap dalam masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contohnya, serai, daun kesum, ketumbar, lada hitam, kunyit, halia, lengkuas, kayu manis dan jintan manis. |
feeler | perasa | Komunikasi Massa | Tiada | Tiada |
feeler | perasa | Kejuruteraan | Tiada | Tiada |