condiment | perasa; perencah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Perasa: Bahan untuk perasa makanan seperti sos Worchestershire, biji sawi, kicap dan lain-lain.,2. Perencah: Campuran berbagai-bagai barang atau rempah supaya masakan menjadi lebih sedap. |
condiment | perasa; perencah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Perasa: Bahan untuk perasa makanan seperti sos Worchestershire, biji sawi, kicap dan lain-lain. |
red mirepoix | mirepoix merah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Mirepoix untuk perencah, perasa atau aroma bagi kaldu daging. |
white mirepoix | mirepoix putih | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Mirepoix untuk kaldu ikan sebagai perencah dan bahan perasa yang tidak mempunyai lobak merah. |
bologna | bologna | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Hasilan daging yang digaul dengan perencah, lemak, bahan isian atau ramuan lain, kemudian dikisar dan dimasukkan ke dalam kelongsong besar asli atau tiruan dan akhirnya dimasak serta disalai. |
mirepoix | mirepoix; potongan sembarangan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Mirepoix: Bahan daripada campuran bawang, lobak merah, lik, potongan saderi kasar sebagai perencah, perasa atau bau untuk kaldu dan sos. 2. Potongan sembarangan: Potongan sayur yang tidak seragam. |