pH value | nilai pH | Kimia | Tiada | Nilai yang mewakili keasidan atau kealkalian larutan akueus. Nilai pH bersama nilai negatif logaritma salingan kepekatan ion hidrogen di dalam larutan, iaitu, pH = -log10[H+] Air tulen yang mempunyai nilai pH 7 digunakan sebagai piawai untuk memperoleh nilai pH larutan lain. jika asid ditambahkan ke dalam air tersebut, kepekatan ion hidrogen akan bertambah, dengan demikian nilai pH pun menurun. Nilai pH yang kurang daripada 7 menunjukkan keasidan dan nilai pH yang melebihi 7 menunjukkan kealkalian. Perubahan nilai pH dapat dikesan dengan menggunakan penunjuk seperti metil jingga, fenolftalein dan kertas litmus. Pengawalan nilai pH sangat penting dalam kebanyakan tindak balas kimia dan operasi industri seperti penulenan air, pengawetan bahan makanan, pengelektrosaduran dan pencelupan. |
rumen pH | pH rumen | Veterinar | Tiada | Nilai pH dalam cairan rumen yang membolehkan pencernaan bahan berserabut oleh mikroorganisma berlaku. Biasanya, pH berada pada aras 5.5-6.5 untuk pencernaan bahan serabut yang sempurna. Bagi ternakan ruminan yang memakan konsentrat, pengeluaran asid berlaku dengan cepat dengan rembesan air liur yang sangat sedikit. Dalam keadaan begini, pH menurun kepada 4.5-5.0 dan tidak sesuai untuk protozoa mencerna. Oleh itu, protozoa sangat sedikit didapati dalam ternakan yang diberi makanan konsentrat. Dalam keadaan lebih serius yang melibatkan pemberian konsentrat secara mendadak, pH boleh menurun sehingga 3.5-3.8 dan menyebabkan berlakunya asidosis. Keadaan ini boleh dipulihkan dengan memberi larutan beralkali seperti natrium bikarbonat atau kalsium hidroksida. Lihat juga asidosis. |
acidity | keasidan | Pertanian | Agroteknologi | Darjah kemasaman larutan dan medium. Tahap keasidan diukur dengan menggunakan skala pH, iaitu daripada pH 1 hingga pH 14. Nilai pH 1 hingga 6 dianggap berasid, nilai pH 7 adalah neutral manakala nilai yang melebihi 7 adalah beralkali. pH merujuk kepada aktiviti ion hidrogen (H+) dalam larutan; semakin tinggi aktiviti ion hidrogen, semakin rendah nilai pHnya dan menyebabkan keasidannya meningkat. Contoh bahan yang tinggi keasidannya ialah jus limau, manakala kapur dan sabun pula ialah contoh bahan yang tinggi kealkaliannya. |
ultimate pH | pH muktamad | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | pH terakhir yang dicapai oleh daging dalam masa 24 jam selepas penyembelihan, disebabkan oleh pengumpulan asid laktik dalam tisu otot. Biasanya, penurunan pH ialah daripada 7.2-7.4 kepada 5.3-5.5. |
arterial pH | pH arteri | Perubatan | Tiada | Keadaan keasidan atau kebesan darah arteri. Julat normalnya ialah antara 7.35 hingga 7.45. Darah arteri yang mempunyai nilai pH kurang daripada 7.35 boleh dikategorikan dalam keadaan asid (asidosis) manakala darah arteri yang bernilai pH lebih daripada 7.35 pula dapat dikategorikan dalam keadaan bes (alkalosis). |
critical pH | pH genting | Perubatan | Tiada | pH yang menentukan sama ada perubahan penting berlaku ataupun tidak. |
abrasion pH | pH lelasan | Geologi | Tiada | Nilai pH yang dicapai oleh ampaian mineral halus di dalam air, terhasil daripada tindak balas larutan atau hidrolisis kompleks. |
pH | pH | Kejuruteraan | Tiada | Tiada |
soil pH | pH tanah | Geografi | Tiada | Tiada |
optimum pH | pH optimum | Kimia | Tiada | Tiada |