Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : barangkali; agaknya: Kalau ~ dpt dikerjakan, kerjakanlah. ~ hari ini saya tidak dpt datang. ~ akan berhasil juga usaha kita ini. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rasa
1. Dalam konteks pelbagai rasa
bersinonim dengan manis, masam, masin, pahit, tawar, payau, pedas, maung, hambar, kelat,
(adjektif:)

2. Bersinonim dengan fikir
( kira, ingat, agak, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : rasanya, rasa-rasanya, berasa, merasai, merasakan, terasa, perasaan, berperasaan, perasa, berperasa,

Puisi
 

Rasa nak nangguk rasanya tidak,
     Hilir rakit airlah bah;
Rasa nak masuk rasanya tidak,
     Takutlah tidur adik berubah.


Lihat selanjutnya...(40)
Peribahasa

Tebu takkan pahit rasanya.

Bermaksud :

Orang yang sungguh-sungguh baik tidak akan berkelakuan jahat.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
aniseedjintan manisPentadbiran PerniagaanTiadaRempah yang rasanya seperti likoris iaitu seakan-akan rasa sarsi dari kawasan Mediteranean.
aniseedjintan manisPentadbiran PerniagaanTiadaRempah yang rasanya seperti likoris iaitu seakan-akan rasa sarsi dari kawasan Mediteranean.
aniseedjintan manisPentadbiran PerniagaanTiadaRempah yang rasanya seperti likoris iaitu seakan-akan rasa sarsi dari kawasan Mediteranean.
water, freshair tawarHidrologiTiadaAir yang rasanya tidak masin atau tidak pahit dan umumnya dari segi kimia sesuai untuk kegunaan manusia (mengandungi sedikit pepejal terlarut).
tarragontaragonPentadbiran PerniagaanTiadaHerba berwarna hijau yang rasanya seperti pudina dan likoris dan digunakan sebagai bahan perasa asas untuk sos Bernaise.
dilldilPentadbiran PerniagaanTiadaHerba yang bentuk dan rasanya seperti jintan yang berasal dari bahagian utara dan selatan Eropah.
aspirinaspirinKimiaTiada2. Hablur atau serbuk putih, rasanya pahit sedikit, takat lebur 132-136oC, takat didih 140oC, larut dalam alkohol, kloroform, air dan eter.
acetylsalicylic acidasid asetilsalisilikKimiaTatanama KimiaHablur atau serbuk putih, rasanya pahit sedikit, takat lebur 132°C-136°C, takat didih 140°C, larut dalam alkohol, kloroform, air dan eter.
confectionkonfeksiSosiologiTiada2. Masakan biasanya kuih atau cairan yang manis rasanya.
marmalademarmaladPentadbiran PerniagaanTiadaJem daripada isi dan kulit limau, yang rasanya pahit sedikit.
1234

Kembali ke atas