sardine roll | sardin gulung | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sardin yang dicampur bawang dan cili, digulung dengan pastri rapuh yang berukuran 8cm x 5cm dan dibakar. |
canned sardine | sardin bertin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Ikan sardin yang ditinkan untuk pengawetan dan tahan lama. |
sardine | sardin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 2. Sebarang jenis ikan yang berkaitan rapat dengan ikan diatas, yang kecil dan masih muda, yang diproses sebagai ikan sardin. |
sardine | sardin | Perikanan | Tiada | Lihat tamban. |
sardine paste | pes sardin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
antipasto | antipasto | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pembuka selera Itali yang dimasak atau dimakan mentah yang mengandungi campuran bilis peda, buah zaiton, sardin, jeruk dan sayur-sayuran. |
scented bait | umpan berbau | Perikanan | Tiada | Umpan yang mempunyai bau atau perisa tertentu bagi menarik perhatian ikan yang ingin dipancing. Umpan ini biasanya direndam atau digaul dengan minyak yang berbau sardin atau sotong. |
sardine | tamban | Perikanan | Tiada | Sejenis ikan pelagik daripada famili Clupeidae, yang hidup di kawasan pesisiran pantai secara berkumpulan. Ikan ini terdiri daripada pelbagai jenis seperti tamban sisik dan tamban beluru. Sinonim sardin. |
docosahexaenoic acid (DHA) | asid dokosaheksaenoik (DHA) | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Sejenis asid lemak yang mempunyai rantai-22 karbon dan enam ikatan heksa ganda dua. Asid dokosaheksaenoik dikenali sebagai asid lemak omega-3 kerana ikatan kembar cis pertama terletak pada karbon ketiga dari hujung omega. Nama singkatan DHA dalam tatanama asid lemak ialah 22: 6 (n-3). DHA boleh didapati secara semula jadi dalam ikan yang berlemak seperti ikan salmon, sardin, ikan hering, ikan kod, dan susu ibu. DHA juga sangat diperlukan dalam diet bayi yang baru lahir. Asid lemak omega-3 boleh dihasilkan daripada asid alfa-linolenik sejenis asid lemak perlu yang terdapat dalam tumbuhan. |
eicosapentaenoic acid (EPA) | asid eikosapentaenoik (EPA) | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Sejenis asid lemak yang mempunyai rantai-20 karbon dan lima ikatan penta ganda dua. EPA dikenali sebagai asid lemak omega-3 kerana ikatan kembar cis pertama terletak pada karbon ketiga dari hujung omega. Nama singkatan EPA dalam tatanama asid lemak ialah 20:5 (n-3). EPA boleh didapati secara semula jadi dalam ikan yang berlemak seperti ikan salmon, sardin, ikan hering, ikan kod, dan boleh dihasilkan daripada asid alfa-linolenik. |