product variant | varian produk | Herba | Peraturan dan Pemasaran | Barang dalam sesuatu kumpulan produk kosmetik yang berlainan warna, wangian atau perisa, yang dihasilkan oleh pengilang yang sama, mempunyai kandungan bahan yang hampir sama dan untuk kegunaan yang sama. Contohnya gincu berperisa ros dan lavender. |
xanthone | xanton | Herba | Pemiawaian | Kumpulan sebatian fenolik dalam ekstrak herba dengan formula CO(C6H4)2O yang digunakan sebagai larvisid, bahan wangian dan farmaseutikal. Contohnya, ekstrak daun asam gelugur (Garcinia atroviridis) yang kaya dengan xanton. |
xanthone | xanton | Herba | Tiada | Formula CO(C6H4)2O. Kristal atau hablur jarum yang terdapat dalam beberapa pigmen tumbuhan yang digunakan sebagai larvisid, bahan wangian dan farmaseutikal. |
vanilla | vanila | Herba | Tiada | Bahan perisa yang dihasilkan daripada kekacang vanila (Vanilla planifola) daripada famili Orchidaceae yang mengandungi sebatian vanilin C8H8O3 yang digunakan sebagai bahan farmaseutikal, wangian dan makanan. |
herbs | herba | Herba | Tiada | Bahan yang mencakupi bahan herba mentah seperti daun, bunga, buah, biji, batang, kayu, kulit kayu, akar, rizom, atau bahagian asal yang lain, berfragmen, atau serbuk. Herba mencakupi keseluruhan tumbuhan yang berguna dalam perubatan, perisa, pewarna, wangian dan lain-lain. Contohnya, tongkat ali, kacip fatimah, misai kucing, pandan dan kunyit. |
pharmacognosy | farmakognosi | Herba | Tiada | Cabang ilmu farmasi mengenai bahan daripada alam semula jadi seperti tumbuhan, haiwan dan mineral yang berkaitan dengan kegunaan perubatan dan kesihatan. Farmakognosi merangkumi kajian berkaitan tumbuhan ubatan (ubat mentah, ekstrak, sebatian fitokimia tulen), bahan farmaseutikal, bahan racun, makanan kesihatan, kosmetik, wangian dan bahan penjagaan diri. |
volatile oil | minyak meruap | Herba | Tiada | Minyak pati yang berbau dan mudah meruap. Minyak ini diperoleh daripada bahan herba, contohnya daun, bunga, buah, kulit kayu dan lain-lain melalui penyulingan stim, penyulingan air, pemerahan atau diekstrakkan dengan pelarut mudah meruap. Komponen utama minyak pati terdiri daripada terpena dan terbitannya. Minyak meruap digunakan sebagai bahan perisa (minyak limau purut), bahan wangian (minyak gaharu) atau sebagai bahan pemula untuk sintesis sebatian lain (minyak terpentin). Untuk tujuan terapeutik, minyak meruap digunakan secara sedutan (minyak eukaliptus) dan ubat kumur (timol). Lazimnya kepekatan yang digunakan ialah 1-3% dalam minyak urut, 10 titik untuk air mandian atau 3-5 titik untuk pengewapan. Kawalan kualiti kandungan minyak meruap diukur melalui kaedah penyulingan stim dengan peralatan piawai. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai minyak meruap piawai bagi biji buah pelaga tidak kurang 4.0%v/w dan minyak pati bagi kulit kayu manis tidak kurang 1.0%v/w. Sinonim minyak pati. |