Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : Ar anak (cucu), keturunan: ~ Adam; ~ Israel; banu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; akar ~ sj tumbuhan (sakat), akar kul, akar banuk, Dissochaeta rafflesiana. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : anak cucu kpd; keturunan: ~ Adam anak cucu Nabi Adam; sekalian manusia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : bani

Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bani


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
القربى (ذوى القربى)kerabat terdekatAgama IslamFiqhKeluarga Rasulullah yang terdekat (Bani Hasyim dan Bani Mutalib).
PreadamitePra-Bani AdamSejarahTiadaTiada
Lost TribeKabilah Sesat (bani Israel)SejarahTiadaTiada
buttressbanirPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanRabung kayu yang terbentuk pada sudut di antara akar sisi dan bahan pangkal batang kayu, memgunjur ke atas hingga beberapa kaki di atas tanah. Misalnya bani kayu tualang dan merbau.
dinardinar/wang emasPerniagaan IslamTiadaWang yang diperbuat daripada logam emas dan mempunyai timbangan piawai 4.25 gm atau 1 mithqal emas 22 karat. Ukuran ini ditetapkan oleh Khalifah Abdul Malik bin Marwan pada zaman Bani Umaiyyah.
dirhamdirham/wang perakPerniagaan IslamTiadaWang yang diperbuat daripada logam perak dan mempunyai timbangan piawai 2.97 gm atau 7/10 mithqal dinar, iaitu 7/10 x 4.25 = 2.97. Ukuran ini ditetapkan oleh Khalifah Abdul Malik bin Marwan pada zaman Bani Umaiyyah.
sirahsirahKesusasteraanTiadaPerjalanan, sunah, keadaan atau hal sesuatu. Sirah juga bermaksud perjalanan atau riwayat hidup seseorang. Sirah pertama kali digunakan dalam perbincangan khusus sebuah buku karangan Ibn Hisham. Dalam penulisan awalnya, sirah digunakan untuk menceritakan riwayat hidup atau biografi Nabi Muhammad SAW, dan peristiwa penting yang ada hubung kait dengan Baginda. Namun lahirnya buku berjudul Sirah Muawiyah wa Bani Umayyah karya Awanah bin Abd al-Hakam memperlihatkan bahawa sirah tidak hanya dikhususkan kepada riwayat hidup Nabi Muhammad SAW, bahkan turut melibatkan riwayat hidup tokoh lain. Contoh karya sirah ialah Sirah Nabi Muhammad SAW oleh Mahayudin Haji Yahya. Dalam bahasa Arab, sirah bermaksud �perjalanan�.

Kembali ke atas