Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : katil utk dua orang; 2. keluarga (suami isteri dan anak); (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : katil utk dua orang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : katil utk dua orang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kelamin (kata nama)
1. Bersinonim dengan jodoh: pasangan, jantina, seks,

2. Bersinonim dengan keluarga: seisi rumah, batih,

Kata Terbitan : sekelamin, berkelamin, mengelamin,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
double bedkatil kelaminPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
twin double roombilik kembar kelaminPentadbiran PerniagaanTiadaBilik yang mempunyai dua katil kelamin untuk memuat 4 orang.
family roombilik keluargaPentadbiran PerniagaanTiada1. Bilik yang boleh memuat 4 orang. 2. Bilik dengan 2 katil kelamin atau 2 katil ratu memuat seorang atau lebih.
king bedkatil rajaPentadbiran PerniagaanTiadaKatil kelamin yang lebih besar daripada katil ratu berukuran 78"x80".
queen bedkatil ratuPentadbiran PerniagaanTiadaKatil kelamin yang lebih kecil daripada katil raja yang berukuran 60"x80".
quad roombilik inap empatPentadbiran PerniagaanTiada1. Bilik yang boleh memuat 4 orang. 2. Bilik dengan 2 katil kelamin atau 2 katil ratu memuat 1 orang atau lebih.
double-doublebilik inap empatPentadbiran PerniagaanTiada1. Bilik yang boleh memuat empat orang. 2. Bilik dengan dua katil kelamin atau dua katil ratu memuat seorang atau lebih.
king-size bedkatil rajaPentadbiran PerniagaanTiadaKatil kelamin yang lebih besar daripada katil ratu berukuran 78" x 80".
queen size bedkatil ratuPentadbiran PerniagaanTiadaKatil kelamin yang lebih kecil daripada katil raja yang berukuran 60" x 80".
double roombilik kelaminPentadbiran PerniagaanTiadaBilik yang biasanya untuk dua orang yang mempunyai sebuah katil kelamin atau sebuah katil ratu atau sebuah katil raja.
12

Kembali ke atas