Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. = pelandas ark alas, pengalas, penahan (ketika menempa besi dll), pelapik; ~ kereta api besi tempat kereta api bergerak; ~ terbang kawasan (yg keras) tempat kapal terbang turun atau naik; 2. ki dasar, asas jalan: orang ramai tidak akan menentang kamu seĀ­lagi kamu berjalan di atas ~ yg betul; konsep bahasa tinggi menjadi ~ kertas kerja ini; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 sesuatu yg digunakan sbg alas atau sbg lapik sesuatu. 2 ki dasar; jalan: Sbg akibatnya, daya tarikan bumi turut lemah dan hal ini menyebabkan dunia tidak berjalan mengikut ~ edarannya yg biasa. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : landasan

Tesaurus
 
landas (kata nama)
1. Bersinonim dengan alas: pengalas, lapik, pelapik, papan hiris, bangku,

2. Bersinonim dengan asas: dasar, prinsip,

Kata Terbitan : berlandaskan, melandasi, melandaskan, landasan,

Peribahasa

Sepandai-pandai mencencang,
     landasan juga yang habis.

Bermaksud :

Yang mengerjakan pesta kahwinlah yang banyak menanggung rugi.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
sukar dikerjakan dan lambat me- ngering tetapi agak tahan dan mudah diawet. Kayu ini digunakan untuk kerja binaan berat dan untuk membuat tiang, rasuk, rangka pintu dan tingkap serta alas landasan kereta api. (HUT) Kel-Chlo process (proses Kel-Chlo) Proses Deacon yang diperbaik oleh Shell Company dengan menggunakan tu - rus terbendalir bermangkinkan lantanum klorida dan kalium klorida sebagai tambahan kepada dan mudah retak terutama pada bahagian yang mengandungi floem terkandung, tidak tahan tetapi mudah diawet. Kayu yang diawet sesuai digunakan untuk kerja binaan berat, tiang, rasuk, jambatan, dermaga dan alas landasan kereta api. (HUT kenidai (kenidai) Nama piawai bagi pokok dan kayu Bridelia spp. daripada famili Euphorbia- ceae. Nama tempatannya di Semenanjung Malaysia ialah kernam dan di Sabah ialah balatotan. Spesies

Kembali ke atas