Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Adakah anda bermaksud : mata;

Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mata;

Puisi
 

Cik Buang pergi ke kedai,
     Belikan saya sebatanglah tiang;
Jangan kata saya tak pandai,
     Mata tak tentu mata keranjang.


Lihat selanjutnya...(254)
Peribahasa

Bersultan di mata,
     beraja di hati.

Bermaksud :

Menuruti kehendak hati sendiri. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Beraja di hati, bersultan di mata, b. Beraja di mata, bersultan di hati, c. Nafsu-nafsi, raja di mata sultan di hati).

 

Lihat selanjutnya...(92)


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
cerelang[tS«.Ä«.lAN]kata adjektifberkenaan cara memandang dengan membesarkan biji mata.Cerelang mata wek marah tok ki.[tS«.Ä«.lAN mA.t we/ mA.ÄAh to/ ki]Besar biji mata nenek marahkan datuk.
ceram[tS«.ÄAm]kata kerjasakit atau pedih berkenaan mataCeram mate koi kene buran dengan pase.[tS«.ÄAm mA.t« koj k«.n« bu.ÄAn d«.NAn pA.sE]Pedih mata saya kena baling dengan pasir.
candak[tSAn.dA/]kata adjektifberkenaan mata tunas yang tumbuh.Batang kunyit yang kena cantaih tu dah candak ada.[bA.tAN ku.øit jAN k«.nA tSAn.tAC tu dAh tSAn.dA/ A.dA]Batang kunyit yang kena cantas sudah ada mata tunas.
buran[bu.ÄAn]kata kerjamembaling sesuatu yang kecil seperti batu-batu kecil dan pasir.Mata adek tak boleh celek, kena buran dengan pase.[mA.tA A.dE/ tA/ bo.leh tS«.l«/ k«.nA bu.ÄAn d«.NAn pA.sE]Mata Ahmad tidak boleh celek, kena baling dengan pasir.
kela[k«.lA]kata adjektifberkenaan mata yang juling sedikit.Kela pon kawen anok raja.[k«.lA pon kA.wen A.n/ ÄA.dZA]Juling pun berkahwin dengan anak raja.
udoi[u.dj]kata adjektifberkenaan mata yang mengantuk.Udoi mate koi lame ngat nunggu die.[u.dj mA.t« koj lA.m« NAt nuN.gu di.j«]Mengantuk saya kerana lama sangat menunggunya.
bole II[b.lE]kata adjektifberkenaan mata yang tersembul kerana kecederaan.Kesian Mamat, mate jadi bole, lepaih kene langgar moto][k«.si.jAn mA.mAt mA.t« dZA.di b.lE l«.pAs k«.n« lAN.gÄ m.t]Kasihan Mamat, matanya tersembul selepas kena langgar motorsikal.
aran[A.ÄAn]kata namaalat menangkap ikan daripada galah panjang, tali tangsi dan mata kail. Alat ini dicacakkan di tengah sungai.Bila sungei toho, ayah gi tahan aran.[bi.lA su.Nei t.h A.jAh gi tA.hAn A.ÄAn]Bila air sungai surut ayah pergi tahan aran.
jereme[dZ«.Ä«.m«]kata namaalat menangkap ikan seperti lukah tetapi diperbuat daripada jaring halus (mata punai).Aki tahan jereme kat sungai.[A.ki tA.hAn dZ«.Ä«.m« kAt su.NAj]Aki menahan jerema di sungai.
beperai[b«.p«.ÄAj]kata namateknik menangkap ikan dengan cara melepaskan tali tangsi yang mempunyai banyak mata kail ke laut. Tali ini kemudiannya ditarik perlahan-lahan ketika bersampan.Sari suntok koi beperai dapat seko je.[sA.Äi sun.to/ kj b«.p«.ÄAj dA.pAt sE.ko dZ«]Sehari suntuk saya beperai, dapat seekor ikan sahaja.
12

Kembali ke atas