Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : ada menaruh atau menyimpan sesuatu; ada yg dimilikinya; memiliki: Ayahnya ~ harta yg banyak. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : mempunyai

Tesaurus
 
punya
Kata Terbitan : berpunya, mempunyai, kepunyaan,

Peribahasa

Bertilam pasir.

Bermaksud :

Tidak mempunyai rumah tempat tinggal. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Berkandilkan bulan, b. Berkelambukan gua).

 

Lihat selanjutnya...(25)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tembap[t«m.bAp]kata kerjamerapatkan dua benda (biasanya mempunyai permukaan yang rata) hingga bersentuhan.Pasai sejok sangat, dia tembap badan dia kat badan mak dia.[pA.sAj s«.dZo/ sA.NAt di.jA t«m.bAp bA.dAn di.jA kAt bA.dAn mA/ di.jA]Oleh sebab kesejukan, dia merapatkan badannya ke badan emaknya.
buah pinang[bu.wAh pi.nAN] roda yang dibuat daripada tanduk dan mempunyai dua lubang, terdapat di bahagian atas jala, dan berfungsi memudahkan penebar jala mengendalikan jalanya sewaktu tebaran dibuat.Ikan masok jala banyak sangat sampai pecah buah pinang.[i.kAn mA.so/ dZA.lA bA.øA/ sA.NAt sAm.pAj p«.tSAh bu.wAh pi.nAN]Ikan yang masuk ke dalam jala terlalu banyak sehingga pecah buah pinang jala itu.
tengelong[t«.N«.loN]kata namasejenis hantu yang berkepala (manusia) tanpa badan (tetapi mempunyai bahagian-bahagian dalam perut), penanggal; tenggelong.Orang kampong dok sibok pasai depa dok jumpa tenggelong tiap malam.[.ÒAN kAm.poN do/ si.bo/ pA.sAj dE.pA do/ dZum.pA t«.N«.loN ti.jAp mA.lAm]Orang kampung sibuk kerana mereka selalu berjumpa dengan hantu penanggal setiap malam.
tenggelong[t«N.g«.loN]kata namasejenis hantu yang berkepala (manusia) tanpa badan (tetapi mempunyai bahagian-bahagian dalam perut), penanggal; tengelong.Orang kampong dok sibok pasai depa dok jumpa tenggelong tiap malam.[.ÒAN kAm.poN do/ si.bo/ pA.sAj dE.pA do/ dZum.pA t«N.g«.loN ti.jAp mA.lAm]Orang kampung sibuk kerana mereka selalu berjumpa dengan hantu penanggal setiap malam.
temekong[t«.m«.koN]kata namasejenis ikan air tawar (seperti ikan duri) sebesar jari tangan dan mempunyai tiga duri.   
cam[tSAm]kata namasejenis alat mengangkat tanah, (pasir dan sebagai) dibuat daripada rotan atau bilah buluh dan sebagai. Bentuknya terbuka dan mempunyai birai sebagai pemegang (kadang-kadang ada telinga), pongkes.Kalu nak gotong-royong kita kena sedia banyak cam, nak buat angkot sampah.[kA.lu nA/ g.tN.ҍ.jN ki.tA k«.nA s«.di.jA bA.øA/ tSAm nA/ bu.wAt AN.kot sAm.pAh]Untuk bergotong-royong, kita mesti menyediakan pongkes yang banyak untuk mengangkut sampah.
not I[nt]kata namaduit not atau wang kertas.La ni payah nak cari duet not Jepun gambaq pokok pisang.[lA ni pA.jAh nA/ tSA.Òi du.wet nt dZ«.pun gAm.bA)Ö p.k/ pi.sAN]Sekarang ini susah untuk mendapatkan wang kertas zaman Jepun yang mempunyai gambar pokok pisang.
pekin[p«.kin]kata adjektifjimat, tidak boros, cermat (berbelanja).Gaji dia kecik anak pon banyak jadi dia kena pekin siket, baru la tak susah.[gA.dZi di.jA k«.tSi/ A.nA/ pon bA.øA/ dZA.di di.jA k«.nA p«.kin si.ket bA.Òu lA tA/ su.sAh]Orang yang bergaji kecil dan mempunyai anak yang banyak hendaklah berjimat supaya tidak susah.
caq[tSAâÖ]kata nama1. panggilan dan gelaran kepada ahli keluarga yang tertua atau yang sulung dalam susunan sesuatu keluarga, abang yang sulung (bang caq), kakak yang sulung (kak caq), datuk yang sulung (tok caq).Lembu jantan ada caq kat ataeh tengkok dia.[l«m.bu dZAn.tAn A.dA tSAâÖ kAt A.tAeh t«N.ko/ di.jA]Lembu jantan mempunyai ponok di atas tengkuknya.

Kembali ke atas