Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : ada menaruh atau menyimpan sesuatu; ada yg dimilikinya; memiliki: Ayahnya ~ harta yg banyak. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : mempunyai

Tesaurus
 
punya
Kata Terbitan : berpunya, mempunyai, kepunyaan,

Peribahasa

Bertilam pasir.

Bermaksud :

Tidak mempunyai rumah tempat tinggal. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Berkandilkan bulan, b. Berkelambukan gua).

 

Lihat selanjutnya...(25)


Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
paku tandok ruse[pA.ku tAn.do/ Äu.s«] sejenis tumbuhan paku-pakis yang hidup menumpang di atas pokok lain. Daunnya lebar dan tumbuh ke atas, ia juga mempunyai daun yang panjang berbentuk seperti tanduk rusa dan berjuntaian ke bawah; sakatlain. Daunnya lebar dan tumbuh ke atas, ia juga mempunyai daun yangpanjang berbentuk seperti tanduk rusa dan berjuntaian ke bawah; sakatjurai
tajak[tA.dZA/]kata namasejenis alat yang mempunyai batang berbentuk bulat atau segi empat dan mempunyai pisau tajak pada hunjungnya. Digunakan untuk menggali lubang, atau memotong tangkai buah kelapa sawit.Kau nak buat lubang tu, pakai le tajak.[kAw nA/ bu.wAt lu.bAN tu pA.kAj l« tA.dZA/]Engkau hendak buat lubang itu, pakailah tajak.
padi Bugis[pA.di bu.gis] sejenis padi yang boleh tumbuh di tanah yang mempunyai sedikit air atau di tanah yang lembab. Padi ini besar dan bulat berbanding padi lain.   
tebu lanjung[t«.bu lAn.dZuN] sejenis tebu yang batangnya kurus tinggi, berwarna kehijauan dan mempunyai ruas yang panjang-panjang.   
rumah ibu[Äu.mAh i.bu] bahagian rumah yang paling besar yang mempunyai 6 tiang, biasanya mempunyai sebuah bilik tidur.Bapak kau kalau buat rumah ibu, buat le bileknye sekali[bA.pAk kAw kA.lAw bu.wAt Äu.mAh i.bu bu.wAt l« bi.le/.ø« s«.kA.li]Bapak kau kalau buat rumah ibu, buatlah biliknya sekali.
kepale tikau[k«.pA.l« ti.kAw] bahagian hujung tikar yang mempunyai lipatan tebal.Aku tengah buat kepale tikau.[A.ku t«.NAh bu.wAt k«.pA.l« ti.kAw]Aku sedang buat kapala tikar.
tige sebandong[ti.g« s«.bAn.doN] rumah yang mempunyai tiga bahagian iaitu rumah ibu, rumah tengah dan rumah dapur.Wah besaunye rumah kau, tige sebandong![wAh b«.sAw.ø« Äu.mAh kAw ti.g« s«.bAn.doN]Wah besarnya rumah kau, tiga sebandung!
rumah dua sebandong[Äu.mAh du.wA s«.bAn.doN] sejenis rumah yang mempunyai dua bumbung (puncak). Kedua-dua bahagian rumah itu pula dipisahkan oleh bahagian pelantar papan atau batang nibung.Rumah dua sebandong ni rumah pusake.[Äu.mAh du.wA s«.bAn.doN ni Äu.mAh pu.sA.k«]Rumah dua sebandung ini rumah saka.
pangse mude[pAN.s« mu.d«] pangsa durian yang tidak mempunyai isi.Aku ingatkan ada lagi, rupenye pangse mude.[A.ku i.NAt.kAn A.d« lA.gi Äu.p«.ø« pAN.s« mu.d«]Aku ingatkan ada lagi, rupanya pangsa muda.
pisau tarek[pi.sAw tA.Äe/] sejenis pisau menoreh pokok getah yang mempunyai mata di sebelah bawah yang digunakan secara menarik dari hujung ke pangkal carang (bekas torehan); ketam tarek, pahat tarek.Pakai pisau tarek rase macam lebeh cepat noreh.[pA.kAj pi.sAw tA.Äe/ ÄA.s« mA.tSAm l«.beh tS«.pAt no.Äeh]Pakai pisau tarik terasa lebih cepat menoreh.
12

Kembali ke atas