Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : ada menaruh atau menyimpan sesuatu; ada yg dimilikinya; memiliki: Ayahnya ~ harta yg banyak. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
punya
Kata Terbitan : berpunya, mempunyai, kepunyaan,

Peribahasa

Bertilam pasir.

Bermaksud :

Tidak mempunyai rumah tempat tinggal. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Berkandilkan bulan, b. Berkelambukan gua).

 

Lihat selanjutnya...(25)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
   4. berkenaan dengan seseorang yang mempunyai anak yang ramaiDepa susah tapi anak merenyut.[dE.pA su.sAh tA.pi A.nA/ m«.Ò«.øut]Mereka susah tapi anak ramai.
   3. berkenaan dengan haiwan yang mempunyai bulu yang sangat sedikitAyam dogeang selalu kena patok dengan ayam laen.[A.jAm d.gE.jAN s«.lA.lu k«.nA pA.to d«.NAn A.jAm lAen]Ayam dogeang selalu dipatuk oleh ayam lain.
bederemen[b«.d«.Ò«.mEn]kata adjektifberkenaan dengan muka yang mempunyai kesan luka, calar atau lebam.Masa kami sampai kat hospital, muka Not bederemen pasai jatoh moto.[mA.sA kA.mi sAm.pAj kAt hos.pi.tAl mu.kA not b«.d«.Ò«.mEn pA.sAj dZA.toh m.t]Semasa kami sampai di hospital, muka Noor penuh luka sebab terjatuh motosikal.
kelitin[k«.li.tin]kata kerjaberlegar-legar dalam sesuatu kawasan dengan mempunyai maksud tertentu.Nampak dari tadi lagi dia dok kelitin depan rumah anak combi.[nAm.pA/ dA.Òi tA.di lA.gi di.jA do/ k«.li.tin d«.pAn Òu.mAh A.nA/ tSom.bi]Nampak dari tadi lagi dia semua berlegar-legar depan rumah anak mami.
prewet sapu[pÒE.wEt sA.pu] kereta persendirian yang digunakan sebagai teksi tetapi tidak mempunyai permit yang sahBahaya naek prewet sapu, tambang dia murah tapi kalu jadi apa- apa tak tanggong.[bA.hA.jA nAe pÒE.wEt sA.pu tAm.bAN di.jA mu.ÒAh tA.pi kA.lu dZA.di A.pA.A.pA tA tAN.goN]Bahaya naik prewet sapu, tambangnya murah tetapi kalau terjadi kemalangan tiada tanggungan.
bubu tuaq[bu.bu tu.wA)Ö] Bubu daripada buluh, berbentuk bulat dan panjang serta mempunyai dua injap. Bubu ini digunakan di sawah atau parit.Kami pakai bubu tuaq bila tangkap ikan kat bendang.[kA.mi pA.kAi bu.bu tu.wA)Ö bi.lA tAN.kAp i.kAn kAt b«n.dAN]Kami menggunakan bubu tuaq apabila menangkap ikan di sawah.
dajai[dA.dZAj]kata namaalat penggali atau pengorek tanah bermata dua yang dibuat daripada besi, berhulu dan mempunyai dua mata yang melengkungKita kena pakai dajai nak korek lubang pasai tanah tu banyak batu.[ki.tA k«.nA pA.kAj dA.dZAj nA ko.Òe lu.bAN pA.sAj tA.nAh tu bA.øA bA.tu]Kita perlu guna dajai untuk mengorek lubang sebab tanah itu banyak batu.
mbat-mbat[m.bAt.m.bAt]kata namabekas air wangi daripada tembaga dan biasanya digunakan untuk merenjis pengantin. Bekas ini berbatang panjang dan mempunyai lubang-lubang halus di bahagian atasnya, manakala di bahagian bawahnya agak bulat untuk mengisi air wangianBesanya mbat-mbat ni orang boh ayaq mawaq.[bE.sA.øA m.bAt.m.bAt ni .ÒAN boh A.jA)Ö mA.wA)Ö]Biasanya bekas air wangi daripada tembaga diisi dengan air mawar.
la la ni[lA lA ni] pada masa dan ketika ini juga.Aku tengah tak dak duet, mana nak pi cari duet la la ni.[A.ku t«.NAh tA/ dA/ du.wet mA.nA nA/ pi tSA.Òi du.wet lA lA ni]Saya tidak mempunyai wang, mana hendak mendapatkannya pada masa ini juga.

Kembali ke atas