Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : ada menaruh atau menyimpan sesuatu; ada yg dimilikinya; memiliki: Ayahnya ~ harta yg banyak. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : mempunyai

Tesaurus
 
punya
Kata Terbitan : berpunya, mempunyai, kepunyaan,

Peribahasa

Bertilam pasir.

Bermaksud :

Tidak mempunyai rumah tempat tinggal. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Berkandilkan bulan, b. Berkelambukan gua).

 

Lihat selanjutnya...(25)

428

Nothing is impossible to a willing heart

Tiada apa yang mustahil bagi orang yang mempunyai tekad atau semangat untuk Berjaya.

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih

In his heart, there is no such word as ''cannot,'', and he believes that nothing is impossible to a willing heart. True to his principle, he succeeded in his effort to tour the world on bicycle.

Perkataan 'tidak boleh' tidak wujud dalam hatinya, dan dia percaya bahawa hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Dia benar-benar buktikan pegangannya itu apabila dia berjaya menjelajah seluruh dunia dengan menunggang basikal.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(5)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
   4. berkenaan dengan seseorang yang mempunyai anak yang ramaiDepa susah tapi anak merenyut.[dE.pA su.sAh tA.pi A.nA/ m«.Ò«.øut]Mereka susah tapi anak ramai.
   3. berkenaan dengan haiwan yang mempunyai bulu yang sangat sedikitAyam dogeang selalu kena patok dengan ayam laen.[A.jAm d.gE.jAN s«.lA.lu k«.nA pA.to d«.NAn A.jAm lAen]Ayam dogeang selalu dipatuk oleh ayam lain.
bederemen[b«.d«.Ò«.mEn]kata adjektifberkenaan dengan muka yang mempunyai kesan luka, calar atau lebam.Masa kami sampai kat hospital, muka Not bederemen pasai jatoh moto.[mA.sA kA.mi sAm.pAj kAt hos.pi.tAl mu.kA not b«.d«.Ò«.mEn pA.sAj dZA.toh m.t]Semasa kami sampai di hospital, muka Noor penuh luka sebab terjatuh motosikal.
kelitin[k«.li.tin]kata kerjaberlegar-legar dalam sesuatu kawasan dengan mempunyai maksud tertentu.Nampak dari tadi lagi dia dok kelitin depan rumah anak combi.[nAm.pA/ dA.Òi tA.di lA.gi di.jA do/ k«.li.tin d«.pAn Òu.mAh A.nA/ tSom.bi]Nampak dari tadi lagi dia semua berlegar-legar depan rumah anak mami.
prewet sapu[pÒE.wEt sA.pu] kereta persendirian yang digunakan sebagai teksi tetapi tidak mempunyai permit yang sahBahaya naek prewet sapu, tambang dia murah tapi kalu jadi apa- apa tak tanggong.[bA.hA.jA nAe pÒE.wEt sA.pu tAm.bAN di.jA mu.ÒAh tA.pi kA.lu dZA.di A.pA.A.pA tA tAN.goN]Bahaya naik prewet sapu, tambangnya murah tetapi kalau terjadi kemalangan tiada tanggungan.
bubu tuaq[bu.bu tu.wA)Ö] Bubu daripada buluh, berbentuk bulat dan panjang serta mempunyai dua injap. Bubu ini digunakan di sawah atau parit.Kami pakai bubu tuaq bila tangkap ikan kat bendang.[kA.mi pA.kAi bu.bu tu.wA)Ö bi.lA tAN.kAp i.kAn kAt b«n.dAN]Kami menggunakan bubu tuaq apabila menangkap ikan di sawah.
dajai[dA.dZAj]kata namaalat penggali atau pengorek tanah bermata dua yang dibuat daripada besi, berhulu dan mempunyai dua mata yang melengkungKita kena pakai dajai nak korek lubang pasai tanah tu banyak batu.[ki.tA k«.nA pA.kAj dA.dZAj nA ko.Òe lu.bAN pA.sAj tA.nAh tu bA.øA bA.tu]Kita perlu guna dajai untuk mengorek lubang sebab tanah itu banyak batu.
mbat-mbat[m.bAt.m.bAt]kata namabekas air wangi daripada tembaga dan biasanya digunakan untuk merenjis pengantin. Bekas ini berbatang panjang dan mempunyai lubang-lubang halus di bahagian atasnya, manakala di bahagian bawahnya agak bulat untuk mengisi air wangianBesanya mbat-mbat ni orang boh ayaq mawaq.[bE.sA.øA m.bAt.m.bAt ni .ÒAN boh A.jA)Ö mA.wA)Ö]Biasanya bekas air wangi daripada tembaga diisi dengan air mawar.
la la ni[lA lA ni] pada masa dan ketika ini juga.Aku tengah tak dak duet, mana nak pi cari duet la la ni.[A.ku t«.NAh tA/ dA/ du.wet mA.nA nA/ pi tSA.Òi du.wet lA lA ni]Saya tidak mempunyai wang, mana hendak mendapatkannya pada masa ini juga.

Kembali ke atas