Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : ada menaruh atau menyimpan sesuatu; ada yg dimilikinya; memiliki: Ayahnya ~ harta yg banyak. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
punya
Kata Terbitan : berpunya, mempunyai, kepunyaan,

Peribahasa

Bertilam pasir.

Bermaksud :

Tidak mempunyai rumah tempat tinggal. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Berkandilkan bulan, b. Berkelambukan gua).

 

Lihat selanjutnya...(25)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
serrategerigi;serat (bentuk daun)GeologiTiada1. Mempunyai tepi yang bergerigi.,2. Berhubung dengan featur topografi yang mempunyai tepi bergerigi, atau mempunyai profil tepi bergerigi.
isostadegarisan setarikhGeografiTiadaGarisan di peta yang menghubungkan kawasan-kawasan yang mempunyai tarikh-tarikh yang mempunyai keertian tertentu.
pedocalpedokalGeologiTiadaKumpulan tanah di kawasan kering atau semi-asid yang mempunyai ciri khusus, iaitu mempunyai kapur karbonat.
seamkelimGeologiTiada1. Telerang atau lapisan tertentu dalam suatu siri lapisan.,2. Sratum atau lapisan batuan yang tipis, yang memisahkan dua lapisan yang jelas yang mempunyai komposisi berbeza atau mempunyai magnitud yang lebih besar.
freshwaterair tawarGeografiTiadaAir yang mempunyai kepekatan pepejal terlarut kurang daripada 1,000 ppm, mempunyai rasa yang kurang masin atau kurang rasa mineralnya.
commercial libraryperpustakaan perdaganganPerpustakaanTiadaPerpustakaan yang mempunyai fungsi yang sama dengan bahagian komersial, mempunyai ukuran fizikal yang lebih besar dan berada pada unit yang berasingan daripada perpustakaan rujukan dan kadang kala terletak di dalam bangunan yang berasingan.
mammalmamaliaGeologiTiadaVertebrat dalam kelas mamalia yang mempunyai ciri seperti berdarah panas, badan berbulu, mempunyai kelenjar susu, dan induk betina yang menyusui anak.
crystalline materialbahan berhablurKejuruteraanTiadaBahan yang mempunyai kekisi hablur teratur, misalnya semua logam kerana atomnya mempunyai susunan yang teratur.
conversion transconductancekealiran-pindah penukaranKejuruteraanTiadaNisbah arus keluaran yang mempunyai sesuatu frekuensi terhadap voltan yang mempunyai frekuensi yang berlainan dalam pengubah superheterodin.
kryptonkriptonKejuruteraanTiadaUnsur gas lengai daripada kumpulan argon yang tidak mempunyai warna, rasa, dan bau, mempunyai nombor atom 36, dan berat atom 83.80, simbol Kr.
12345678910...

Kembali ke atas