Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. keharusan (yg tidak dapat dielakkan), kemestian: sembahyang dan puasa antara perkara yg menjadi ~ bagi orang Islam; 2. menjadi kemestian (utk mendapat sesuatu dll), harus, terpaksa: tiap-tiap borang permohonan ~ ditandatangani oleh pemohon; penanam getah ~ menunggu antara lima hingga tujuh tahun utk mendapat hasilnya; tidak ~ tidak mesti, tidak payah, tak usah; 3. harus ada (diperoleh), berguna, mustahak, penting: kerjasama petani-petani adalah ~ utk menjayakan rancangan tersebut; sebelum dibeli sesuatu barang baiklah kita fikirkan sudah ~kah barang itu kpd kita; 4. = ~ akan (dgn) sangat menghendaki (akan), berhajat (akan): utk melaksanakan rancangan ini kita ~ bantuan wang dan sokongan; 5. sesuatu yg dikehendaki (dipentingkan), hajat, kepen­tingan: ada ~ apa saya dikehendaki datang ke pejabatnya?; apa ~nya apa gunanya (sebabnya); 6. = ~ utk untuk, bagi, buat, guna: ia pergi ke sana ~ mengambil pakaiannya; seperlunya sekadar (setakat) yg perlu sahaja, jika perlu sahaja: ia sedia memberi bantuan ~; memerlukan 1. menjadikan perlu, memesti­kan, mewajibkan: ibu bapa digesa supaya ~ pelajaran bagi anak-anak mereka; 2. meng­hendaki (menghajatkan) sangat-sangat, mahu benar-benar: negara kita ~ banyak lagi doktor dan jurutera; 3. membuat sesuatu kerana memikir lebih perlu drpd perkara (kerja) lain; perlu-memerlukan saling memerlukan: mereka hidup dlm masyarakat yg ~ antara seorang dgn yg lain; keperluan 1. perihal perlu: ~ akan air paip sangat terasa di setengah-setengah kampung; 2. sesuatu yg diperlukan, keharusan, kemestian: undang-undang yg sempurna dan adil adalah suatu ~ utk mencapai pemerintahan yg baik; 3. sesuatu yg diperlukan (dikehendaki), sesuatu yg berguna, kepentingan: wang drpd gajinya sahaja tidak cukup untuk membeli ~ hidup utk keluarganya; ~ bersama kepentingan bersama; utk (bagi, buat, guna) ~ perlu atau digunakan utk; 4. hajat, kehendak, maksud, tujuan: ia tidak ada ~ apa-apa, hanya utk berkenal-kenal dgn mereka sahaja. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 tidak boleh tidak; mesti; wajib: Sembahyang lima waktu sehari semalam itu ~ bagi tiap-tiap orang Islam. Tiap-tiap permohonan ~ ditandatangani oleh pemohon. 2 mesti ada; berguna; mustahak; penting: Mana-mana barang yg tidak ~ tak usahlah dibawa. 3 sesuatu yg dikehendaki; hajat; guna: Apa ~nya saya pergi bersama? memerlukan 1 menjadikan perlu; mewajibkan; memestikan: Kita tidak boleh ~ apa-apa yg sunat. Ada orang yg lebih ~ pakaian drpd makanan. 2 menghendaki atau menghajati benar-benar: Negara kita masih ~ sejumlah besar doktor dan jurutera. keperluan apa-apa yg diperlukan; apa-apa yg berguna atau yg penting: Jika ada ~ apa-apa, mintalah drpd kakakmu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
perlu (kata tugas)
1. Bersinonim dengan mesti: wajib, harus patut, tidak boleh tidak, hendaklah, terpaksa, pasti, tentu,

2. Bersinonim dengan berguna: berfaedah, bermanfaat, mustahak, penting,

Kata Terbitan : memerlukan, keperluan,

Peribahasa

Membesarkan kerak nasi.

Bermaksud :

Menambah-nambah yang tidak perlu; membuat pekerjaan yang membazir.

 

Lihat selanjutnya...(22)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Ayat yang mana satu betul: Malah, dia telah membuat senarai perkara-perkara yang dia perlu / perlu dia lakukan semasa di Kelab Masyarakat Punggol.Ayat yang betul ialah "Malah, dia telah menyenaraikan perkara yang perlu dilakukan semasa di Kelab Masyarakat Punggol".Tatabahasa24.04.2022
Mohon pertolongan untuk memilih jenis iklan yang mana satu perlu saya pilih. Kami perlu meletakkan papan tanda untuk nama kilang di hadapan atas kilang kamiTuan perlu memilih Papan Premis Kedai/Pejabat/Syarikat. Untuk permohonan papan iklan, sila masukkan keterangan aktiviti perniagaan di bahagian atas sebelah kiri iklan, contohnya KILANG MAKANAN. Singkatan perkataan SDN. BHD. perlu diletakkan titik.Lain-lain09.03.2020
Adakah perkataan bahasa Inggeris yang ditelakan dalam kurungan perlu italik? Salinan cetak (hardcopy) perlu dihanatr kepada kami dengan segera. Adakah perkataan hardcopy dalam kurungan perlu italik?
Dalam penulisan, perkataan bahasa asing dalam kurungan tidak perlu italik. 
Tatabahasa31.10.2020
Kita perlu meningkatkan daya saingan rakyat kita di era globalisasi. Adakah ayat di atas betul? Kawan saya betulkannya kepada ayat di bawah: Kita perlu tingkatkan daya saing rakyat kita di era globalisasi. Soalan saya pula: 1) Kenapa tidak perlu menggunakan imbuhan Me- di depan tingkatkan? 2) Kenapa tidak tambahkan terbitan -an di belakang saing? Dia tidak dapat jawab soalan saya, oleh itu saya tulis di sini supaya pakar bahasa DBP dapat beri tunjuk ajar kepada saya.Terima kasih.

Ayat yang betul adalah seperti yang berikut:

1.    1. Kita perlu meningkatkan daya saing rakyat kita pada era  globalisasi.

2.    2. Daya saing rakyat kita pada era globalisasi perlu kita tingkatkan (Ayat pasif)

3.    3. Perlu kita tingkatkan daya saing rakyat kita pada era globalisasi (Ayat pasif songsang)

 

Oleh itu, ayat Kita perlu tingkatkan daya saing rakyat kita di era globalisasi tidak gramatis untuk digunakan.

Tatabahasa08.04.2021
Boleh saya tahu sesuatu. Soalan saya : 1) Istilah yang tiada dalam PRPM perlu diitalickan? 2) Sebagai contoh istilah sains seperti defibrilator ... perlu diitalickan? 3) Jenama sesuatu barang yang tidak wujud di dalam PRPM perlu diitalickan?Defibrilator merupakan ejaan dalam bahasa Melayu yang diserap terus daripada perkataan bahasa Inggeris, maka tidak perlu diitalikkan. Jika terdapat perkataan dalam bidang sains atau perkataan yang masih belum ada dalam kamus boleh diitalikkan. Bagi jenama pula seperti jenama Facebook, Google, atau Pepsi tidak terakam dalam kamus kerana merupakan nama jenama dan tidak perlu diitalikan.Tatabahasa15.01.2021
Berapa bulan saya perlu membayar yuran? Berapa bulan yang perlu saya bayar yuran? Yang manakah betul?Ayat yang betul ialah “Berapa bulan saya perlu membayar yuran?”Tatabahasa10.10.2023
Berapakah wang yang saya perlu membayar? Berapakah wang yang perlu saya bayar? Ayat yang manakah betul?

Ayat yang betul ialah “Berapakah wang yang perlu saya bayar?”

Untuk maklumat lanjut yang berkaitan dengan ayat, sila rujuk buku Tatabahasa Dewan, (DBP, 2015), halaman 431 hingga 575.

Lain-lain17.04.2024
Ayat: Kita perlu menghindarkan diri daripada perbuatan negatif. atau Kita perlu menghindari diri daripada perbuatan negatif. mana satu yang betul ?Salam sejahtera,

Jawapan yang betul ialah Kita perlu menghindarkan diri daripada perbuatan negatif.
Tatabahasa14.07.2020
saya ingin mengajukan soalan. adakah gelaran (YH Dato') perlu meletakkan noktah di sebelah YH. tersebut. ada mengatakan tidak perlu noktah. ada yang maklum perlu kerana adalah satu singkatan. mohon pencerahan. terima kasih.

Untuk makluman singkatan perkataan yang merujuk kepada "Yang Hormat (YH)" tidak ada. Gelaran yang betul ialah “Yang Berhormat (YB”) yang merupakan rujukan kehormat yang digunakan untuk Menteri, Timbalan Menteri, Yang Dipertua Dewan Negara, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Yang Dipertua Dewan Negeri, Ahli Dewan Rakyat, Ahli Dewan Negara dan Ahli Dewan Undangan Negeri. Walau bagaimanapun, orang yang bergelar “Dato'” atau “Datuk” tetapi bukan dalam kategori tersebut, disapa sebagai Yang Berbahagia (YBhg).

Makna09.10.2019
Saya mahu bertanya berkenaan selepas tanda seru, huruf pertama perlu besar atau kecil? Contoh: 1) Lari! Lari! Ular hitam! Ada ular hitam! 2) Hai kawan-kawanku semua! kita binatang yang gagah dan cerdik. (Perkataan 'kita' perlu huruf besar atau huruf kecil?)1. Selepas tanda seru perlu huruf besar.
2. Jika perkataan "Kita" terletak pada awal ayat, ia perlu ditulis dengan huruf besar. Jika ia terletak pada tengah ayat, ia perlu huruf kecil.
Lain-lain11.06.2021
12345678910...

Kembali ke atas