Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Adakah anda bermaksud : rak kasut

Tesaurus
 
rak
Rujuk :para


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Slama sejahtera. mohon penerangan untuk penggunaan kata sendi bagi ayat di bawah. 1. Kasut-kasut sekolah itu tersusun rapi di rak kasut / pada rak kasut? Terima kasih.Jawapan yang betul "Kasut-kasut sekolah itu tersusun rapi di rak kasut".Lain-lain01.11.2018
Assalam & Selamat Pagi, Pihak kami ingin meminta jasa baik pihak Tuan untuk menyemak perkataan-perkataan dalam Bahasa Melayu seperti di bawah: 1. Pejabat Kakitangan atau Pejabat Masjid (yang mana yang sesuai) 2. Ruang Solat Muslimat atau Ruang Solat Muslimah (yang mana yang sesuai) 3. Rak Kasut 4. Ruang Pemadam Api 5. Ruang Meletak Barangan Sumbangan (untuk barangan sumbangan kepada Masjid) 6. Bilik Pengurusan Jenazah 7. Bilik Kuliah 8. Bilik Stor 9.Tabung Masjid 10. Kebuk Sampah atau Bilik Pengumpulan Sampah (yang mana yang sesuai) 11. Parking Imam atau Ruang Letak Kereta Imam 12. Tiang Sembelihan atau Ruang Penyembelihan (untuk korban) 13. Pastikan Pintu Sentiasa Ditutup 14. Dilarang Membawa Selipar Tandas Melepasi Garisan Ini Sekian, terima kasihWaalaikumussalam.
Kami cadangkan:
1. Pejabat
2. Ruang Solat Muslimat
3. Rak Kasut
4. Ruang Pemadam Api
5. Ruang Barang Sumbangan
6. Bilik Pengurusan Jenazah
7. Bilik Kuliah
8. Stor
9.Tabung Masjid
10.Kebuk Sampah
11.Ruang Letak Kereta Imam
12.Ruang Penyembelihan
13.Pastikan Pintu Sentiasa Ditutup
14.Dilarang Membaca Selipar Tandar Melepasi Garisan Ini
Lain-lain15.08.2016
1.______senyap semasa beratur di padang. 2.______letakkan kasut di atas rak. 3.______simpan bola ke dalam bilik sukan. Apakah jawapan bagi ketiga-tiga soalan ini?Jawapan pilihan adalah "Sila" dan "Tolong". Adakah jawapan bagi soalan yang pertama,"Sila"dan "Tolong" pun boleh diterima?? Sila jelaskan penggunaan "sila" dan "tolong". Terima kasih.Kata tolong, sila dan harap tergolong dalam kumpulan kata perintah yang bertujuan menimbulkan sesuatu tindak balas terhadap perintah, arahan,larangan,silaan, atau permintaan. Tidak ada tingkat penggunaan setiap kata tersebut, tetapi kelazimannya untuk berlembut dalam perintah atau arahan perkataan sila yang digunakan. 

Sila (silalah), jemput (jemputlah) dan satu lagi sudi (sudilah) sama sahaja maksudnya iaitu minta dengan hormat.   Harap (haraplah) bermaksud hendaklah, mintalah, pohonlah; dan tolong bermaksud bantu.
Tatabahasa17.07.2013
1.______senyap semasa beratur di padang. 2.______letakkan kasut di atas rak. 3.______simpan bola ke dalam bilik sukan. Apakah jawapan bagi ketiga-tiga soalan ini?Jawapan pilihan adalah "Sila" dan "Tolong". Adakah jawapan bagi soalan yang pertama,"Sila"dan "Tolong" pun boleh diterima?? Sila jelaskan penggunaan "sila" dan "tolong". Terima kasih.Kata tolong, sila dan harap tergolong dalam kumpulan kata perintah yang bertujuan menimbulkan sesuatu tindak balas terhadap perintah, arahan,larangan,silaan, atau permintaan. Tidak ada tingkat penggunaan setiap kata tersebut, tetapi kelazimannya untuk berlembut dalam perintah atau arahan perkataan sila yang digunakan.Tatabahasa16.07.2013

Kembali ke atas