Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. kurang jelas (pd pelihatan), agak kabur: ketika itu wajah ayahnya terbayang samar-samar; di dlm cahaya yg samar-samar itu mata mereka bertentang tepat; 2. kurang terang (sesuatu kenyataan, keterangan, bukti, dll), masih ter-sembunyi, tidak nyata: sebab-sebab mengapa ia dibunuh masih samar-samar lagi; 3. tidak dgn terang-terang, tersembunyi: dia datang itu dgn maksud yg ~; (waktu) ~ muka = (waktu) samar-samar daun waktu petang benar (daun atau muka orang tidak jelas kelihatan lagi); (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 tidak berapa terang pd pandangan; agak kabur: Kawasan sekitar bandar itu kelihatan ~ kerana kabus tebal. 2 tidak berapa jelas (bkn khabar dll); tidak cukup alasan atau bukti: Berita yg diterima itu masih ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : samar-samar

Tesaurus
 
samar
Kata Terbitan : samar-samar, menyamar, menyamarkan, kesamaran,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
11:45:57 AM 47 pok awan yang bergelombang, yang unsurnya tampak seperti lapisan jisim berbentuk bulat dan bergulung. Unsur tersebut biasanya sangat jelas tetapi menjadi berserabut sebahagiannya atau menjadi samar dan mungkin juga ter - pisah atau bercantum. (HID, METEO) altricial (altrisial) Perihal anak haiwan yang tidak berbulu dan tidak bermaya ketika lahir, dan memerlukan penjagaan induk. Contohnya, anak burung helang

Kembali ke atas