Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : tidak berlengah-lengah lagi, cepat, gesa-gesa, lekas-lekas: marilah kita pergi ~; segera-segera sl segera: pergilah engkau kembali ~ sampaikan kataku ini; bersegera cepat-cepat, lekas-lekas, tergesa-gesa: kami pun ~ menukar pakaian; bersegera-segera sl bersegera; menyegerakan 1. melekaskan, mencepat-kan: Tunku meminta Britain menambah bantuan dan ~ pengirimannya; 2. menggesa (meminta) supaya lekas-lekas: maka Ben-dahara dan Seri Nara Diraja ~ orang mem-buat istana; kesegeraan keadaan segera: ~ usaha di peringkat persekutuan utk melaksanakan perubahan; penyegeraan perihal (proses, perbuatan atau tindakan) menyegerakan: kajian itu mengaitkan vitamin C dgn ~ pemulihan serangan sakit jantung. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : tidak berlengah-lengah atau tidak ternanti-nanti lagi; terus dilakukan; lekas-lekas; cepat-cepat: Surat ini henĀ­daklah dihantar ~. menyegerakan meĀ­lakukan sesuatu dgn segera: Kami memohon supaya kerajaan ~ pembinaan klinik di kampung ini. mempersegera menjadikan lebih segera; mempercepat. penyegeraan proses atau perbuatan menyegerakan: Bahan yg dihasilkan itu adalah utk ~ pulihnya kesegaran kulit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : segera

Tesaurus
 
segera (adjektif)
Bersinonim dengan cepat, lekas, pantas, laju, deras, ekspres;,
Kata Terbitan : bersegera, menyegerakan, kesegeraan,

Puisi
 

Limau manis masak di kuala,
     Pisau wali tajam dikikir;
Hitam manis bangun segera,
     Esok pagi abang nak hilir.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Melihat riak air,
     saya sudah tahu pendayungmu.

Bermaksud :

Orang yang arif dengan segera dapat mengetahui maksud yang tercantum dalam perbuatan seseorang itu.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
bahan kimia lain. Keadaan ini dicirikan dengan ruam di seluruh tubuh, penurunan tekanan se - hingga mengakibatkan renjatan peredaran darah dan bronkospasme. Keadaan ini boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. (BIO, UBAT) anaphysis (anafisis) Filamen bak sterigma yang muncul ke luar atau ke atas dan yang terdapat pada apotesium beberapa jenis liken. (BIO) anaplasia (anaplasia) Ketakupayaan sel untuk membeza. Dalam molekul biologi yang mempu- nyai berat molekul tinggi. Proses ini dilakukan dengan cara penurasan melalui gel, dialisis atau pengultraturasan. (BIO) desensitization (desensitisasi) 1. Teknik yang digunakan untuk mengurangkan kesan kehipersensitifan segera melalui pemberian sedikit dos alergen secara berulang. Pemberian dos secara berulang ini ditingkatkan secara beransur-ansur. 2. Teknik merawat penyakit fobia atau penyakit lain yang berkaitan, dengan sengaja mendedahkan pesakit

Kembali ke atas