Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : tidak berlengah-lengah lagi, cepat, gesa-gesa, lekas-lekas: marilah kita pergi ~; segera-segera sl segera: pergilah engkau kembali ~ sampaikan kataku ini; bersegera cepat-cepat, lekas-lekas, tergesa-gesa: kami pun ~ menukar pakaian; bersegera-segera sl bersegera; menyegerakan 1. melekaskan, mencepat-kan: Tunku meminta Britain menambah bantuan dan ~ pengirimannya; 2. menggesa (meminta) supaya lekas-lekas: maka Ben-dahara dan Seri Nara Diraja ~ orang mem-buat istana; kesegeraan keadaan segera: ~ usaha di peringkat persekutuan utk melaksanakan perubahan; penyegeraan perihal (proses, perbuatan atau tindakan) menyegerakan: kajian itu mengaitkan vitamin C dgn ~ pemulihan serangan sakit jantung. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : tidak berlengah-lengah atau tidak ternanti-nanti lagi; terus dilakukan; lekas-lekas; cepat-cepat: Surat ini hen­daklah dihantar ~. menyegerakan me­lakukan sesuatu dgn segera: Kami memohon supaya kerajaan ~ pembinaan klinik di kampung ini. mempersegera menjadikan lebih segera; mempercepat. penyegeraan proses atau perbuatan menyegerakan: Bahan yg dihasilkan itu adalah utk ~ pulihnya kesegaran kulit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : segera

Tesaurus
 
segera (adjektif)
Bersinonim dengan cepat, lekas, pantas, laju, deras, ekspres;,
Kata Terbitan : bersegera, menyegerakan, kesegeraan,

Puisi
 

Limau manis masak di kuala,
     Pisau wali tajam dikikir;
Hitam manis bangun segera,
     Esok pagi abang nak hilir.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Melihat riak air,
     saya sudah tahu pendayungmu.

Bermaksud :

Orang yang arif dengan segera dapat mengetahui maksud yang tercantum dalam perbuatan seseorang itu.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
fast foodmakanan segeraGerontologiTiadaMakanan berproses seperti mi segera dan susu segera yang memerlukan penyediaan minimum dan masa penyediaan yang singkat sebelum dimakan.
instant food; fast foodmakanan segeraMakanan dan PemakananTeknologi Makanan1. Makanan berproses yang memerlukan penyediaan minimum dan masa penyediaan yang singkat sebelum dimakan. Contohnya, susu segera, pau sejuk beku, dan mi segera. 2. Makanan yang disediakan dengan cepat oleh restoran makanan segera. Contohnya, burger, ayam goreng, dan pizza.
call-order systemsistem pesanan segeraPentadbiran PerniagaanTiadaSistem memesan makanan sajian segera yang digunakan di kebanyakan organisasi sajian segera.
quick release valveinjap lepas cepatKejuruteraanTiada1. Injap yang membolehkan kebuk brek bagi sistem brek angin dikosongkan segera untuk menyebabkan pelepasan segera brek. [KM],2. Unit kawalan yang memecutkan pelepasan tekanan udara daripada bahagian-bahagian tertentu sistem brek. [KM]
expresstekan;segeraPentadbiran PerniagaanTiadaSegera: Keadaan pengeposan benda pos yang lebih cepat daripada pengeposan surat biasa.
soft newsberita lembutKomunikasiTiadaBerita yang mempunyai unsur-unsur minat insani dan memiliki maklumat latar belakang yang lebih mendalam dan tidak perlu diterbitkan segera. bd. berita segera.
hard newsberita segeraKomunikasiTiadaBerita yang penting dan perlu disiarkan segera bagi mengelakkan kehilangan nilai berita atau menjadi berita basi. bd. berita lembut.
express itembarang segeraPentadbiran PerniagaanTiadaBenda pos yang menggunakan perkhidmatan serahan segera.
kafalah munajjazahjaminan segeraPerniagaan IslamTiadaAkad jaminan yang berkuat kuasa dengan segera. Contohnya, penjamin berkata kepada pihak penerima jaminan "Saya menjamin sekarang juga hutang A yang telah anda berikan kepadanya". Hutang tersebut boleh dituntut daripada penjamin pada masa itu juga kerana tidak dinyatakan tempoh dan syarat.
ta‘jiltunai/segeraPerniagaan IslamTiadaUrusan tidak bertangguh atau menyegerakan sesuatu perkara. Contohnya, segera membayar hutang dan zakat. Dalam bai‘ salam pula, ta‘jil dilaksanakan apabila penjual menyerahkan produk kepada pembeli lebih awal dari waktu yang dipersetujui.
12345678910...

Kembali ke atas