Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. dgn tidak disedari, akhirnya barulah diketahui bahawa, tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu; 2. sl pandai, bijak: ada suatu perbuatan hikmat, patik peroleh drpd perajurit yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 dgn tidak disedari; dgn tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu. 2 pandai sekali; bijak: perajurit yg ~ perajurit yg bijak pandai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : tahu-tahu

Tesaurus
 
tahu (kata kerja)
1. Bersinonim dengan maklum: faham, mengerti, mengetahui, sedar, mengakui, enga,
Berantonim dengan jahil

2. Bersinonim dengan kenal: cam, ingat, mengenal pasti,

3. Bersinonim dengan mengambil peduli: mempedulikan, mengendahkan, menghiraukan, mengambil hirau, mengacuhkan, mengambil berat, mengambil tahu, mengambil pusing,
Berantonim dengan membiarkan

Kata Terbitan : tahu-tahu, mengetahui, ketahuan, berketahuan, pengetahuan, berpengetahuan,

Puisi
 

Air pasang dayung sampan,
     Angin turun baik layarkan;
Tahu makan tahu simpan,
     Rahsia jangan tuan khabarkan.


Lihat selanjutnya...(173)
Peribahasa

Tahu makan,
     tahu simpan.

Bermaksud :

Pandai menyimpan rahsia. (Peribahasa lain yang sama makna: Kalau pandai makan, pandai simpan).

 

Lihat selanjutnya...(102)

291

Nothing venture, nothing win

Kita tidak akan tahu sejauh mana kemampuan kita dalam sesuatu perkara selagi kita tidak mencubanya.

Belum cuba belum tahu

At first, I didn't think that I could climb this mountain with one leg but, nothing venture, nothing win .

Pada mulanya, saya tidak fikir yang saya mampu mendaki gunung ini dengan sebelah kaki, tetapi kata orang, belum cuba belum tahu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(72)

Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
menggelenyo[m«N.g«.l«.ø]kata adjektifberkenaan seseorang yang tidak tahu duduk diam.Kalau adek menggelenyo mak cubet pehenye.[kA.lAw A.de/ m«N.g«.l«.ø mA/ tSu.bet p«.h«.ø«]Kalau adik tidak tahu duduk diam, emak cubit pehanya.
bokbang[bo/.bAN]kata kerjamemandai-mandai seolah-olah dia yang lebih tahu.Kalau tak tau menau jangan nak bokbang sane sini.[kA.lAw tA/ tAu m«.nAu dZA.NAn nA/ bo/.bAN sA.n« si.ni]Kalau tidak tahu hal sebenarnya, jangan cuba hendak memandai-mandai.
melenjan[m«l«n.dZAn]kata kerjamerayau keluar rumah dan tidak tahu duduk diam.Asyek melenjan aje, tak tau dok kat rumah.[A.Se/ m«.l«n.dZAn A.dZ« tA/ tAu do/ kAt Äu.mAh]Asyek merayau sahaja tidak tahu duduk diam di rumah.
menyelalu[m«.ø«.lA.lu]kata namacara memukul kompang dengan satu pukulan.Kalau ajak maen kompang, kawan ni menyelalu tau, meningkah tak.[kA.lAw A.dZA/ mAen kom.pAN kA.wAn ni m«.ø«.lA.lu tAw Kalau diajak bermain kompang, saya tahu menyalalu, tidak tahu meningkah.
sambal goreng[sAm.bAl go.ÄeN] sejenis makanan daripada tempe, tahu dan kacang panjang yang dipotong serong dan digoreng. Bawang, cili, halia dan sedikit bahan seperti hati ayam atau udang ditumis dan dimasukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Bahan gorengan tadi dimasakkan bers   
gesep[g«.sep]kata kerjamenggigit (biasanya oleh binatang yang kecil seperti tikus); ketu-getu.Gesep mak menti bau tau.[g«.sep mA/ m«n.ti bAu tAu]Digigit tikus baru kamu tahu.
gesep[g«.sep]kata kerjamenggigit (biasanya oleh binatang yang kecil seperti tikus); ketu-getu.Gesep mak menti bau tau.[g«.sep mA/ m«n.ti bAu tAu]Digigit tikus baru kamu tahu.
gelembong[g«.lem.boN]kata kerjacakap bohong.Jangan awak nak gelembong kawan, kawan tau benda tu tak betol.[dZA.NAn A.wA/ nA/ g«.lem.boN kA.wAn kA.wAn tAu b«n.dA Jangan kamu hendak bercakap bohong, saya tahu perkara itu tidak benar.
mongeng[mo.NeN]kata adjektifmalu kerana rahsia terbongkar.Mongeng rasa Ali bile orang semue tau rasienye monteng.[mo.NeN ÄA.s« A.li bi.l« o.ÄAN s«.mu.w« tAw ÄA.si.j«.ø« ]Ali rasa malu apabila semua orang tahu rahsianya memonteng.
betatang[b«.tA.tAN]kata kerjaberdiri secara berderet-deret beramai-ramai dan tidak mahu duduk.Orang tue-tue dok kat belakang, awak dok betatang kat depan. Tak reti dudok ke?[o.ÄAN tu.w«.tu.w« do/ kAt b«.lA.kAN A.wA/ do/ b«.tA.tAN kAt Orang tua duduk di belakang, kamu semua berdiri di hadapan. Tidak tahu dudukkah?

Kembali ke atas