Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. dgn tidak disedari, akhirnya barulah diketahui bahawa, tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu; 2. sl pandai, bijak: ada suatu perbuatan hikmat, patik peroleh drpd perajurit yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 dgn tidak disedari; dgn tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu. 2 pandai sekali; bijak: perajurit yg ~ perajurit yg bijak pandai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : tahu-tahu

Tesaurus
 
tahu (kata kerja)
1. Bersinonim dengan maklum: faham, mengerti, mengetahui, sedar, mengakui, enga,
Berantonim dengan jahil

2. Bersinonim dengan kenal: cam, ingat, mengenal pasti,

3. Bersinonim dengan mengambil peduli: mempedulikan, mengendahkan, menghiraukan, mengambil hirau, mengacuhkan, mengambil berat, mengambil tahu, mengambil pusing,
Berantonim dengan membiarkan

Kata Terbitan : tahu-tahu, mengetahui, ketahuan, berketahuan, pengetahuan, berpengetahuan,

Puisi
 

Air pasang dayung sampan,
     Angin turun baik layarkan;
Tahu makan tahu simpan,
     Rahsia jangan tuan khabarkan.


Lihat selanjutnya...(173)
Peribahasa

Tahu makan,
     tahu simpan.

Bermaksud :

Pandai menyimpan rahsia. (Peribahasa lain yang sama makna: Kalau pandai makan, pandai simpan).

 

Lihat selanjutnya...(102)

291

Nothing venture, nothing win

Kita tidak akan tahu sejauh mana kemampuan kita dalam sesuatu perkara selagi kita tidak mencubanya.

Belum cuba belum tahu

At first, I didn't think that I could climb this mountain with one leg but, nothing venture, nothing win .

Pada mulanya, saya tidak fikir yang saya mampu mendaki gunung ini dengan sebelah kaki, tetapi kata orang, belum cuba belum tahu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(72)

Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
cebel[tS«.bel]kata adjektifberkenaan orang yang tidak tahu menyimpan rahsia.Kau jangan cakap lepas, die tu suke cebel sana, cebel sini![kAw dZA.NAn tSA.kAp l«.pAs di.j« tu su.k« tS«.bel sA.nA tS«.bel si.ni]Engkau bukan tidak tahu dia itu, tak tahu simpan rahsia dengan bercerita sana, bercerita sini!
perot muda[p«.Äot mu.d«] bahagian perut dari aras pusat ke ari-ari.Aku tak tahu ngape, perot mude aku ni rase senak.[A.ku tA/ tA.hu NA.p« p«.Äot mu.d« A.ku ni ÄA.s« s«.nA/]Aku tidak tahu mengapa perut muda aku ini terasa senak.
melak[m«.lA/]kata tugasmana tahu.Melak, kau pegi sane boleh mak ikot.[m«.lA/ kAw p«.gi sA.n« bo.leh mA/ i.kot]Mana tahu, kau pergi sana boleh mak ikut.
mengopes[m«.No.pes]kata adjektifberkenaan budak yang degil dan tidak tahu duduk diam.Budak ni mengopes aje le, buat peneng kepale aku.[bu.dA/ ni m«.No.pes A.dZ« l« bu.wAt p«.neN k«.pA.l« A.ku]Budak ini degil dan tak tahu duduk diam, buat pening kepala aku.
muke pede[mu.k« p«.d«] berkenaan orang yang tak tahu malu.Die tu muke pede, orang cakap ape pon die tak kesah.[di.j« tu mu.k« p«.d« o.ÄAN tSA.kAp A.p« pon di.j« tA/ ke.sAh]Dia itu tidak tahu malu, orang cakap apa pun dia tidak kisah.
mengepes II[m«.Ne.pes]kata adjektifberkenaan orang yang tidak tahu duduk diam.Die tu mengepes je, penat kite nengoknye.[di.j« tu m«.Ne.pes dZ« p«.nAt ki.t« ne.No/.ø«]Dia tidak duduk diam, penat kita melihatnya.
buat arap ati[bu.wAt A.ÄAp A.ti] kecewaDah tau perangai die macam tu, buat ape kau mintak, buat arap ati aje.[dAh tAu p«.ÄA.NAj di.j« mA.tSAm tu bu.wAt A.p« kAw min.tA/ bu.wAt A.ÄAp A.ti A.dZ«]Sudah tahu perangai dia macam itu, buat apa engkau minta. Buat kecewa sahaja.
buat pemelau[bu.wAt p«.m«.lAw] melawak yang tidak kena pada tempatnya.Dengan pak sedare kau tu jangan buat pemelau, nanti die naek angen baru tau.[d«.NAn pA/ s«.dA.Ä« kAw dZA.NAn bu.wAt p«.m«.lAw nAn.ti di.j« nAe/ A.Nen bA.Äu tAu]Dengan bapa saudara kau tu jangan nak melawak sembarangan, nanti dia naik angin, baru engkau tahu.
berinai curi[b«.Äi.nAj tSu.Äi] pengantin lelaki yang lengkap berbaju Melayu datang ke rumah pengantin perempuan tanpa diberi tahu bersama pak andam atau pengapit sebelum bernikah dan biasanya selepas Asar. Pengantin akan diletakkan di pelantar rumah di atas sebuah kerusi untuk ditepung tawar. Selepas pengantin lelaki beredar barulah pengantin perempuan mengambil giliran.Semalam aku pegi rumah penganten perempuan berinai curi.[s«.mA.lAm A.ku p«.gi Äu.mAh p«.NAn.ten p«.Ä«m.pu.wAn b«.Äi.nAj tSu.Äi]Semalam aku pergi ke rumah pengantin perempuan untuk berinai curi.

Kembali ke atas