Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. dgn tidak disedari, akhirnya barulah diketahui bahawa, tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu; 2. sl pandai, bijak: ada suatu perbuatan hikmat, patik peroleh drpd perajurit yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 dgn tidak disedari; dgn tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu. 2 pandai sekali; bijak: perajurit yg ~ perajurit yg bijak pandai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : tahu-tahu

Tesaurus
 
tahu (kata kerja)
1. Bersinonim dengan maklum: faham, mengerti, mengetahui, sedar, mengakui, enga,
Berantonim dengan jahil

2. Bersinonim dengan kenal: cam, ingat, mengenal pasti,

3. Bersinonim dengan mengambil peduli: mempedulikan, mengendahkan, menghiraukan, mengambil hirau, mengacuhkan, mengambil berat, mengambil tahu, mengambil pusing,
Berantonim dengan membiarkan

Kata Terbitan : tahu-tahu, mengetahui, ketahuan, berketahuan, pengetahuan, berpengetahuan,

Puisi
 

Air pasang dayung sampan,
     Angin turun baik layarkan;
Tahu makan tahu simpan,
     Rahsia jangan tuan khabarkan.


Lihat selanjutnya...(173)
Peribahasa

Tahu makan,
     tahu simpan.

Bermaksud :

Pandai menyimpan rahsia. (Peribahasa lain yang sama makna: Kalau pandai makan, pandai simpan).

 

Lihat selanjutnya...(102)

291

Nothing venture, nothing win

Kita tidak akan tahu sejauh mana kemampuan kita dalam sesuatu perkara selagi kita tidak mencubanya.

Belum cuba belum tahu

At first, I didn't think that I could climb this mountain with one leg but, nothing venture, nothing win .

Pada mulanya, saya tidak fikir yang saya mampu mendaki gunung ini dengan sebelah kaki, tetapi kata orang, belum cuba belum tahu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(72)

Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
pelece[p«.lE.tSE]kata namamengambil tahu.Kite kene pelece sikit kat orang, kang susoh.[ki.t« k«.n« p«.lE.tSE si.kit kAt .ÄAN kAN su.soh]Kita perlu mengambil tahu sikit dengan orang, nanti susah.
lok[l/]kata tugasbiarkan.Lok je, kang jatoh baru tau.[l/ dZ« kAN dZA.th bA.Äu tAw]Biar sahaja, nanti jatuh baru tahu.
petek ula[p«.te/ u.lA] permainan dengan cara memetik kayu pendek di dalam lubang sehingga melantun ke atas dan dipukul oleh kayu panjang.Kawan tok reti maen petek ula.[kA.wAn t/ Ä«.ti mA.en p«.te/ u.lA]Saya tidak tahu bermain petek ular.
   2. berkenaan seseorang yang berlagak melakukan sesuatu di luar kemampuannya.Kalo tok reti berenang jangan nok beragaih nok nyeberang sungei.[kA.l t/ Ä«.ti b«.Ä«.nAN dZA.NAn n/ b«.ÄA.gAC n/ ø«.b«.ÄAN su.N«i]Kalau tidak tahu berenang jangan hendak berlagak menyeberang sungai.
tebeng[t«.bEN]kata tugascuba melakukan sesuatu yang boleh membahayakan diri, sama ada baru mencuba atau sudah melakukannya.Doh tau die tu panah baran, yang dok tebeng buat ape.[dh tAw di.je tu pA.nAh bA.ÄAn jAN do t«.bEN bu.wAt A.p«]Kalau sudah tahu dia tu panas baran, yang awak tebeng buat apa.
congkeh mato[tSN.keh mA.t] sejenis permainan tradisi yang dimainkan oleh dua orang atau lebih dengan menggunakan dua batang kayu.Le ni orang tok tau doh maen congkeh mato[l« ni .ÄAN t/ tAw dh mA.en tSN.keh mA.t]Sekarang ini ramai orang sudah tidak tahu bermain congkeh mata.
baran[bA.ÄAn]kata adjektifberkenaan seseorang yang sangat nakal.Sopian, awok ni baran ngatlah, kena tangkap poleh baru padan muka.[s.pi.jAn A.w/ ni bA.ÄAn NAt.lAh k«.n« tAN.kAp po.leh bA.Äu pA.dAn mu.kA]Sopian, awak ini sangat jahat, kena tangkap oleh polis baru awak tahu.

Kembali ke atas