Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. dgn tidak disedari, akhirnya barulah diketahui bahawa, tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu; 2. sl pandai, bijak: ada suatu perbuatan hikmat, patik peroleh drpd perajurit yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 dgn tidak disedari; dgn tiba-tiba: ~ tangannya sudah memulas telinga anak itu. 2 pandai sekali; bijak: perajurit yg ~ perajurit yg bijak pandai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : tahu-tahu

Tesaurus
 
tahu (kata kerja)
1. Bersinonim dengan maklum: faham, mengerti, mengetahui, sedar, mengakui, enga,
Berantonim dengan jahil

2. Bersinonim dengan kenal: cam, ingat, mengenal pasti,

3. Bersinonim dengan mengambil peduli: mempedulikan, mengendahkan, menghiraukan, mengambil hirau, mengacuhkan, mengambil berat, mengambil tahu, mengambil pusing,
Berantonim dengan membiarkan

Kata Terbitan : tahu-tahu, mengetahui, ketahuan, berketahuan, pengetahuan, berpengetahuan,

Puisi
 

Air pasang dayung sampan,
     Angin turun baik layarkan;
Tahu makan tahu simpan,
     Rahsia jangan tuan khabarkan.


Lihat selanjutnya...(173)
Peribahasa

Tahu makan,
     tahu simpan.

Bermaksud :

Pandai menyimpan rahsia. (Peribahasa lain yang sama makna: Kalau pandai makan, pandai simpan).

 

Lihat selanjutnya...(102)


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
pelece[p«.lE.tSE]kata namamengambil tahu.Kite kene pelece sikit kat orang, kang susoh.[ki.t« k«.n« p«.lE.tSE si.kit kAt .ÄAN kAN su.soh]Kita perlu mengambil tahu sikit dengan orang, nanti susah.
lok[l/]kata tugasbiarkan.Lok je, kang jatoh baru tau.[l/ dZ« kAN dZA.th bA.Äu tAw]Biar sahaja, nanti jatuh baru tahu.
petek ula[p«.te/ u.lA] permainan dengan cara memetik kayu pendek di dalam lubang sehingga melantun ke atas dan dipukul oleh kayu panjang.Kawan tok reti maen petek ula.[kA.wAn t/ Ä«.ti mA.en p«.te/ u.lA]Saya tidak tahu bermain petek ular.
   2. berkenaan seseorang yang berlagak melakukan sesuatu di luar kemampuannya.Kalo tok reti berenang jangan nok beragaih nok nyeberang sungei.[kA.l t/ Ä«.ti b«.Ä«.nAN dZA.NAn n/ b«.ÄA.gAC n/ ø«.b«.ÄAN su.N«i]Kalau tidak tahu berenang jangan hendak berlagak menyeberang sungai.
tebeng[t«.bEN]kata tugascuba melakukan sesuatu yang boleh membahayakan diri, sama ada baru mencuba atau sudah melakukannya.Doh tau die tu panah baran, yang dok tebeng buat ape.[dh tAw di.je tu pA.nAh bA.ÄAn jAN do t«.bEN bu.wAt A.p«]Kalau sudah tahu dia tu panas baran, yang awak tebeng buat apa.
congkeh mato[tSN.keh mA.t] sejenis permainan tradisi yang dimainkan oleh dua orang atau lebih dengan menggunakan dua batang kayu.Le ni orang tok tau doh maen congkeh mato[l« ni .ÄAN t/ tAw dh mA.en tSN.keh mA.t]Sekarang ini ramai orang sudah tidak tahu bermain congkeh mata.
baran[bA.ÄAn]kata adjektifberkenaan seseorang yang sangat nakal.Sopian, awok ni baran ngatlah, kena tangkap poleh baru padan muka.[s.pi.jAn A.w/ ni bA.ÄAn NAt.lAh k«.n« tAN.kAp po.leh bA.Äu pA.dAn mu.kA]Sopian, awak ini sangat jahat, kena tangkap oleh polis baru awak tahu.

Kembali ke atas