Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Adakah anda bermaksud : tidak tentu arah

Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
doldrumsdoldrumSainsHidrometeorologiPalung khatulistiwa yang merujuk khusus pada sifat angin yang lemah dan tidak tentu arah.
intortusintortusMeteorologiMeteorologi PerhubunganVarieti awan yang unik bagi genus sirus. Awan ini mempunayi filamen yang melengkung tidak tentu arah dan selalunya kelihatan bertaut.
capricciocapriccioMuzikTiada

 1. Karya yang mempunyai gaya gerakan harmoni dan contrapunctus yang luar biasa. Karya jenis ini bersifat seolah-olah tidak tentu arah. Capriccio biasanya digubah secara instrumental. Contohnya, Capriccio B minor, Op. 76, No. 2 oleh Brahms (1833-1897).

2. 

beamrasukMekanikGunaanAnggota struktur yang digunakan untuk merintangi beban melintang, iaitu beban yang bertindak pada arah yang serenjang dengan paksi anggota itu. Daya dalam pada arah paksi tidak wujud pada rasuk. Biasanya, rasuk merupakan anggota yang lurus, panjang dan mempunyai keratan rentas yang seragam. Ilmu mekanik mengkaji rasuk yang boleh tentu secara statik sahaja. Sebatang rasuk teranalisis sepenuhnya apabila daya ricih yang momen lentur pada setiap titik rasuk itu diketahui. Lihat juga daya ricih, momen lentur.

Kembali ke atas