Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : bulan keempat dlm Tahun Masihi yg mengandungi 30 hari. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : bulan yg keempat dlm tahun Masihi (terdiri drpd 30 hari). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata April


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
April LyridsPancuran Lyra AprilMatematikTiadaPancuran meteor yang minor, berpunca sinaran: RA 272 darjah, dec + 32 darjah, dan mencapai maksimumnya pada 21 April.
sumatrasumatraMeteorologiMeteorologi PerhubunganBadai yang terdapat di Selat Melaka antara bulan April hingga November. Angin ini bertiup laju, kadangkala melebihi 50 km/jam, dari barat daya, dan kadangkala dari barat atau barat laut dan menyebabkan laut berombak tinggi di pantai. Badai ini membentuk arkur kumulonimbus besar (badai lengkung) yang diikuti oleh hujan lebat dan ribut petir, sert penurunan suhu yang mendadak.
logic bombbom logikTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerKod hasad yang tercetus apabila berlaku keadaan tertentu. Bom logik akan menyalin suatu proses berkali-kali dengan menggunakan arahan seperti fork dalam UNIX sehingga pemproses terbeban dengan timbunan proses lewah. Contohnya, virus April Fool yang tercetus pada tarikh 1 April.
churadachuradaSainsHidrometeorologiHujan badai yang lebat di Kepulauan Mariana (lautan Pasifik barat) semasa monsun timur laut. Hujan ini terjadi dari November ke April atau Mei, terutamanya dari Januari hingga Mac.
autumn maximummaksimum musim luruhGeografiTiadaTempoh masa di mana kesan musim luruh adalah sangat ketara iaitu di Hemisfera Utara pada bulan Oktober dan di Hemisfera Selatan pada bulan April.
interdelivery spreadspread antara serahanPentadbiran PerniagaanTiadaKedudukan pandak dan panjang dalam opsyen atau komoditi bagi sekuriti yang sama tetapi bagi bulan serahan yang berbeza, misalnya pembelian satu kontrak tamat pada Januari dan penjualan satu kontrak tamat pada April.
ambassadorduta besarSains PolitikHubungan AntarabangsaPerwakilan diplomatik tertinggi sesebuah negara dengan negara lain dalam hubungan antarabangsa. Peraturan antarabangsa mengenai duta ini telah dimeterai dalam kongres Vienna pada 19 Mac 1815 antara ketua negara Eropah. Konvensyen Vienna mengenai hubungan diplomatik kemudiannya ditandatangani pada 18 April 1961 yang mengukuhkan lagi kedudukan duta besar sebagai perwakilan negara asing yang tertinggi. Seseorang duta besar diterima oleh ketua negara dengan menyerahkan surat watikah lantikan dalam satu upacara rasmi negara. Perwakilan tersebut menjadi pihak penghubung antara negara mereka dengan negara tuan rumah dalam pelbagai bidang seperti politik, ekonomi, dan sosial. Perwakilan mempunyai hak imuniti di negara tuan rumah.
Bay of Pigs InvasionSerangan Bay of PigsSains PolitikHubungan AntarabangsaCubaan untuk menggulingkan kerajaan Cuba pimpinan Fidel Castro oleh pemimpin buangan yang ditaja oleh Amerika Syarikat. Peristiwa ini berlaku pada tahun 1961 ekoran ketegangan hubungan antara Amerika Syarikat dengan rejim Castro. Ketegangan hubungan kedua-dua negara memaksa Presiden Dwight D. Eisenhower memutuskan hubungan diplomatik dengan Cuba pada bulan Januari 1961. Sementara itu, ejen Perisikan Pusat Amerika (CIA ) telah melatih pejuang antirevolusi Cuba yang berada dalam buangan untuk melancarkan penaklukan terhadap Cuba. Rancangan penaklukan ini telah disokong oleh Presiden John F. Kennedy yang menggantikan Eisenhower pada 17 April 1961. Lebih kurang 1300 pejuang dalam buangan yang dilengkapkan dengan senjata Amerika Syarikat mendarat di Bay of Pigs di Selatan Cuba. Penaklukan ini gagal mendapat sokongan rakyat tempatan dan berjaya dipatahkan oleh tentera Castro pada 19 April 1961.
Baghdad PactPakatan BaghdadSains PolitikHubungan AntarabangsaPakatan yang ditubuhkan pada tahun 1955 di Baghdad, Iraq hasil daripada persetujuan antara pemimpin Iraq dengan Turki. Tujuan pakatan ini adalah untuk menjalin kerjasama keamanan dan pertahanan. Kedua-dua negara bersedia memberikan bantuan ketenteraan kepada negara Timur Tengah sekiranya diminta. Pakatan ini kemudiannya turut disertai oleh Britain (April 1955), Pakistan (September 1955) dan Iran (Oktober 1955). Pada tahun 1959, Iraq keluar daripada pakatan tersebut berikutan peristiwa kudeta yang berlaku pada 14 Ogos 1958.

Kembali ke atas