Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : sangat beraduk, campur baur; bercampur aduk sudah bergaul (berkacau, berbaur, dll) betul, bercampur (bergaul dll) dgn tidak berketentuan; mencampuradukkan menjadikan bercam­pur aduk: filem Melayu itu kerap dicampuradukkan dgn pelbagai rupa kebudayaan; kadang-kadang mereka ~ penggunaan istilah ‘Melayu’ itu dlm konteks politik yg berbeza. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; bercampur aduk bercampur benar dgn tidak menentu; (sudah) bergaul atau berkacau benar; bercampur baur. mencampuradukkan menjadikan bercampur aduk. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata Campur aduk


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
blungermesin campur adukKejuruteraanTiadaMesin untuk mencampuradukkan lempung.
axon shufflingcampur aduk aksonBiologiGenetikPembentukan gen baru dengan membawa beberapa jujukan pengekodan atau akson daripada satu gen yang mengekod protein berbeza atau domain berbeza protein yang sama melalui proses rekombinasi menggunakan perantara intron.
blunging machinemesin campur adukKejuruteraanTiadaMesin untuk mencampuradukkan lempung.
piepai; baur; taip campur adukKomunikasiTiadaTiada
piepai; baur; taip campur adukPerpustakaanTiadaTiada
piepai; baur; taip campur adukPentadbiran PerniagaanTiadaPai: Makanan yang biasanya mengandung daging atau buah-buahan, dibakar di dalam atau di bawah doh seperti di dalam talam yang dilapisi pastri atau ditutup dengan pastri atau kedua-duanya.
piepai; baur; taip campur adukPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
piepai; baur; taip campur adukKesenianTiadaTiada
adulterationcampur palsuHerbaTiadaPenambahan sebarang bahan herba yang berkualiti rendah atau tidak tulen, bahan lengai, kotor atau toksik ke dalam bahan mentah atau sediaan herba secara sengaja atau tidak sengaja. Campur palsu juga merangkumi pengeluaran komponen bernilai daripada bahan herba. Contohnya, cengkih yang telah dikeluarkan minyak meruapnya sebagai bahan mentah atau sediaan herba. Tujuan campur palsu ini adalah untuk mendapatkan keuntungan, melakukan penipuan atau menutup kekurangan. Sinonim adulterasi, pemalsuan, penodaan, pelancungan, aduk, pemalsuan mutu, pengodian dan pencemaran mutu.

Kembali ke atas