Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : simbol kimia bagi rodium. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata Rh


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Rh-incompatibilityketidakserasian RhKejururawatanTiadaPembentukan anti-Rh aglutinin akibat individu Rh negatif diberi darah Rh positif atau ibu yang Rh negatif mengandung janin yang Rh positif.
Rh-isoimmunizationRh-isoimunisasiKejururawatanTiadaProses pembentukan antibodi imun akibat kemasukan darah Rh positif ke dalam sirkulasi ibu yang Rh negatif selepas peringkat pelahiran ketiga.
Rh factorfaktor RhPerubatanTiadaTiada
Rh antibodyantibodi RhPerubatanTiadaTiada
Rh antigenantigen RhPerubatanTiadaTiada
Rh factorfaktor RHBiologiGenetikAntigen dalam sel darah merah pada sesetengah manusia. faktor Rhesus.
rhesus factorfaktor resusSains ForensikTiadaAntigen yang terdapat pada permukaan sel darah manusia. Individu yang mempunyai antigen ini di dalam darahnya dikategorikan sebagai Rh-positif. Sebaliknya, individu yang tidak mempunyai antigen ini dikategorikan sebagai Rh-negatif. Faktor Rh digunakan bersama-sama dengan kumpulan darah ABO dalam pengujian serologi pada zaman dahulu sebelum adanya teknologi pemprofilan DNA.
anti-Rh agglutininaglutinin anti-RhPerubatanTiadaAntibodi yang sepadan dengan aglutinogen sistem Rhesus.
Pt-10 Rh/Pt thermocoupletermogandingan Pt-10 Rh/PtKejuruteraanKejuruteraan KimiaAlat piawaian yang digunakan untuk mengukur suhu dalam julat 630l.74�C hingga 1064.43�C. bagi suhu yang lebih tinggi daripada 1064.43�C, suhu ditakrifkan oleh hukum pemancaran Planck.
exchange transfusionpenukaran darahPerubatanTiadaTeknik merawat penyakit hemolisis pada bayi baru lahir, dengan menukar darah Rh positif pada bayi dengan darah Rh negatif penderma.
123

Kembali ke atas