Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
surat (kata nama)
Bersinonim dengan warkah, watikah;,
Kata Terbitan : tersurat, persuratan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
transitory health recordrekod kesihatan transitTeknologi Maklumate-KesihatanAplikasi elektronik yang mengandungi rutin surat-menyurat atau dokumen-dokumen lain yang bersifat sementara dan bukan sebahagian daripada rekod pentadbiran. Rekod ini tidak diperlukan untuk mengekalkan fungsi pentadbiran dan tidak difailkan di bawah sistem pengelasan rekod standard.
e-maile-melTeknologi MaklumatTiadaMemo, surat dan mesej yang dihantar secara elektronik daripada pengguna komputer kepada pengguna komputer melalui rangkaian Intranet dan Internet. Penghantaran ini berlaku dalam beberapa saat walaupun dihantar ke komputer yang terletak
media vehicleperalatan mediaKomunikasiKorporatWahana penyebaran maklumat hal ehwal awam dan pemasaran. Jenis wahana dan khalayak sasaran dikenal pasti terlebih dahulu bagi memastikan keberkesanan penyebaran sesuatu maklumat. Wahana maklumat boleh wujud dalam bentuk media cetak, elektronik, sepanduk, pepanji, surat berita, Internet, risalah, dan pendekatan komunikasi peribadi. Untuk memaksimumkan impak maklumat yang disebarkan, agensi pengiklanan atau syarikat pengeluar barangan atau perkhidmatan akan memastikan jenis program, ruang, dan masa yang sesuai bagi membolehkan mesej disampaikan pada khalayak.

Kembali ke atas