Maklumat Kata

Kamus Bahasa InggerisDefinisi : n 1. adaptation to new climate, penyesuaiikliman, aklimatisasi: ~ of plants in glasshouses, penyesuaiikliman tumbuh-tumbuhan dlm rumah-rumah kaca; 2. adaptation to new surroundings etc, penyesuaian diri: ~ to army life, penyesuaian diri dgn kehidupan tentera. (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata acclimatization


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
acclimatizationpenyesuaian iklim; penyesuaianPerubatanPergigianPenyesuaian: Penerimaan dan pembiasaan dengan sesuatu keadaan.
acclimatizationpenyesuaian iklimPerikananTiadaTiada
acclimatizationpenyesuaian iklimGeografiTiadaTiada
acclimatizationpenyesuaian iklimPerubatanTiadaPelarasan fisiologi oleh organisma terhadap perubahan persekitarannya yang berlaku serta merta.
acclimatizationpenyesuaian iklimGeologiTiadaPelarasan fisiologi oleh organisma terhadap perubahan persekitarannya yang berlaku serta merta.
acclimatizationpenyesuaian iklimPertanianTiadaTiada
acclimatizationpenyesuaian iklimPertanianSains TanahPelarasan fisiologi oleh organisma terhadap perubahan persekitarannya yang berlaku serta merta.
acclimatizationpengiklimanPerhutananTiadaPenyesuaian fisiologi dan tindak balas sesuatu organisma terhadap perubahan persekitaran. Contohnya, tumbuhan atau haiwan mengalami penyesuaian secara fisiologi terhadap perubahan terutamanya iklim. Penyesuaian ini termasuklah terhadap ketinggian, tekanan dan kandungan oksigen yang rendah dalam udara.
acclimatizationpenyesuaian iklimVeterinarTiadaPerubahan-perubahan yang dilakukan oleh ternakan dalam menghadapi pelbagai tekanan persekitaran seperti perubahan panjang siang, suhu udara, kelembapan, angin dan sebagainya. Contoh perubahan yang dilakukan oleh ternakan ialah bernafas dengan pantas, melindungi diri di bawah teduhan, kekurangan selera makan dan perubahan berat badan. Perubahan ini akan berlarutan selama 2 hingga 4 minggu. Antara kaedah yang digunakan untuk mengatasi perubahan ini ialah dengan memberi ubat antitekanan seperti vitamin dan makanan diperkaya.
acclimatizationaklimatisasiBiologiFisiologiKeadaan untuk menjadi biasa (sesuai) terhadap persekitaran yang berbeza-beza.
12

Kembali ke atas