Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[Öain] | عين

Definisi : Ar 1. mata, mata air; 2. inti, penting, sejati. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[Öain] | عين

Definisi : 1. huruf ke-18 abjad Arab (mempunyai nilai 70); 2. huruf ke-19 abjad Jawi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ain


Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
misai besering[mi.sAj b«.s«.ÄiN] berkenaan misai yang hujungnya melentik ke atas.Misai besering, mane bebudak tak takot.[mi.sAj b«.s«.ÄiN mA.n« b«.bu.dA/ tA/ tA.kot]Misai besering, mana budak-budak tak takut.
tebau mengiring[t«.bAw m«.Ni.ÄiN] satu cara menebar gasing dengan tujuan untuk melajukan pusingan gasing.Aku buat tebau mengiring aje ni, biau puseng laju![A.ku bu.wAt t«.bAw m«.Ni.ÄiN A.dZ« ni bi.jAw pu.seN lA.dZu]Aku buat tebar mengiring sahaja, biar pusingan gasing laju!
bakau kering[bA.kAw k«.ÄiN] sejenis kuih yang menggunakan bahan-bahan seperti jintan manis, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga digoreng kering, ditumbuk dan dimasukkan ke dalam adunan tepung, telur, gula dan santan lalu diencap. Kemudian dimasukkan dalam acuan dan dibakar; bakau berempas.   
mengacak[m«.NA.tSA/]kata adjektifberkenaan air yang berkocak sehingga mengeluarkan bunyi disebabkan pergerakan ikan di dalam air, riak ikan.Kalau nak menjaring, carik le tempat yang mengacak.[kA.lAw nA/ m«n.dZA.ÄiN tSA.Äi/ l« t«m.pAt jAN m«.NA.tSA/]Kalau nak menjaring, carilah tempat yang mengacak

Kembali ke atas