Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[Öain] | عين

Definisi : Ar 1. mata, mata air; 2. inti, penting, sejati. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[Öain] | عين

Definisi : 1. huruf ke-18 abjad Arab (mempunyai nilai 70); 2. huruf ke-19 abjad Jawi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ain


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
kering embe-embe[k«.ÄiN Em.bE.Em.bE] berkenaan pakaian yang lembap.Jangan pake baju kering embe-embe, kang naek panau.[dZA.NAn pA.kE bA.dZu k«.ÄiN Em.bE.Em.bE kAN nA.e/ pA.nAw]Jangan dipakai baju yang lembap, nanti naik panau.
jering relong[dZ«.ÄiN Ä«.loN] jering yang bercambah tunasnya. Jering ini ditanam di dalam tanah bertujuan untuk menyimpan sebelum dimakan   
jaeh I[dZAeh]kata kerjamenitis seperti cecair (berkenaan peluh, air).Perah kering kaen tu, kang jaih dalam rumah.[p«.ÄAh k«.ÄiN kA.en tu kAN dZAC dA.lAm Äu.mAh]Perah sehingga kering kain tu, nanti menitis air di dalam rumah.
karok[kA.č/]kata namaandang.Kalo nok buat karok, pake daon yang kering.[kA.l nk bu.wAt kA.č/ pA.kE dA.on jAN k«.ÄiN]Kalau hendak buat karok, guna daun yang kering.
kehe[kE.hE]kata adjektifberkenaan rasa tidak enak dalam mulut selepas makan makanan yang berbau seperti kerdas, jering atau petai; rahang.Kehe rase tekok pase makan jering.[kE.hE ÄA.s« t«.k/ pA.sE mA.kAn dZ«.ÄiN]Kehe rasa tekak sebab makan jering.
daeng[dA.eN]kata adjektifberkenaan keadaan ikan yang dibelah dua tanpa putus dari bahagian belakang kepala hingga ke ekor, biasanya untuk dikeringkan atau dipanggang.Ikan daeng tu jemo cepat kering.[i.kAn dA.eN tu dZe.m tSe.pAt k«.ÄiN]Ikan daeng itu hendaklah dijemur supaya cepat kering.

Kembali ke atas