Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : air semula jadi yg mengandungi garam galian atau gas terlarut dan berkhasiat sbg air minuman; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : air semula jadi yg mengandungi garam galian atau gas terlarut dan berkhasiat sbg air minuman. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata air mineral


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mineral waterair mineralKimiaTiadaTiada
mineral waterair mineralPertanianTiadaTiada
mineral waterair mineralPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
mineral waterair mineralKejuruteraanTiadaTiada
mineral waterair mineralGeografiTiadaAir yang mengandung garam mineral atau gas.
mineral springmata air mineralGeografiTiadaMata air yang mengandung bahan mineral yang cukup untuk memberikan satu rasa yang tertentu.
abioticabiotikPertanianAgroteknologiBerkaitan dengan faktor-faktor bukan organisma seperti air, mineral, tanah, udara dan cahaya yang mempengaruhi kehidupan tumbuhan. Faktor-faktor ini membekalkan keperluan tumbuhan untuk melaksanakan proses fotosintesis dan tumbesaran. Hasil tanaman bergantung pada faktor abiotik. Contohnya, kawasan yang tinggi kadar hujan dan suhu mempunyai keupayaan hasil yang tinggi berbanding dengan kawasan kering dan bersuhu rendah.
mineral waterair mineralKimiaTiadaAir semula jadi yang mengandungi mineral, seperti sulfur dan ferum, yang biasanya digunakan untuk tujuan perubatan atau terapi.
spring, mineralmata air mineralHidrologiTiadaMata air yang airnya mengandungi jumlah garam mineral yang bererti.
magmatic waterair magmaGeografiTiadaAir mineral panas yang dihasilkan daripada bahan magma.
12345678910...

Kembali ke atas