Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[akh.bar] | اخبار

Definisi : 1. Ar (jamak bagi khabar) berita, warta; 2. surat khabar, harian; ~ tempatan surat kha­bar yg diterbitkan di dlm negeri atau wilayah tempat ia diedarkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[akh.bar] | اخبار

Definisi : 1 surat khabar. 2 khabar; berita. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata akhbar


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
supplement newsberita tambahanKomunikasiTiadaBerita yang ditambah di dalam sesebuah akhbar. Bahagian tambahan ini diedarkan bersama akhbar mingguan atau akhbar-akhbar harian.
press receptionsambutan akhbarKomunikasiTiadaMajlis untuk meraikan wakil media yang diadakan sebelum sidang akhbar, atau semasa rehat, atau selepas sidang akhbar berlangsung. Matlamat dan cara pengendalian sambutan akhbar tidak banyak berbeza dengan jamuan tengah hari akhbar atau rai akhbar. sambutan media. Lihat juga: jamuan tengah hari akhbar, rai akhbar.
press councilmajlis akhbarKomunikasiTiadaPertubuhan yang dianggotai oleh pihak akhbar secara sukarela untuk membela nasib bersama. Pertubuhan ini juga memainkan peranan mengawasi perjalanan akhbar bagi meningkatkan imej akhbar di kalangan khalayak.
rural pressakhbar desaKomunikasiTiadaAkhbar yang diterbitkan di luar bandar bagi keperluan penduduk desa. Akhbar ini bersifat tempatan dan tahap penggunaan bahasanya agak rendah. Pengedaran akhbar ini terhad kepada kawasan yang berkenaan sahaja.
foreign pressakhbar asingKomunikasiTiadaAkhbar yang berpusat dan diterbitkan di luar negara. Contohnya, akhbar Observer yang berpusat di United Kingdom.
fourth press theoryempat teori akhbarKomunikasiTiadaGagasan teori akhbar yang diperkenalkan oleh Fred Siebert, Theodore Peterson dan Wilbur Schramm yang menamakan empat pendekatan teori akhbar iaitu Teori Autoritarian, Teori Kebebasan, Teori Tanggungjawab dan Teori Komunisme.
forced combinationgabungan paksaanKomunikasiTiadaDasar yang hanya membenarkan ruang iklan dibeli dalam gabungan akhbar pagi dan akhbar petang.
press theoryteori akhbarKomunikasiTiadaTeori yang merujuk kepada sistem dan pendekatan pelaksanaan media di sesebuah negara. Teori yang kerap dirujuk ialah empat teori akhbar. Lihat juga: empat teori akhbar.
international pressakhbar antarabangsaKomunikasiTiadaAkhbar yang bersifat antarabangsa untuk edaran di seluruh dunia.
newspaper libraryperpustakaan akhbarKomunikasiTiadaTempat di dalam organisasi akhbar yang menyimpan maklumat untuk tujuan rujukan.
12345678910...

Kembali ke atas