Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[Öa.ki.bat]/[a.ki.bat] | عاقبة

Definisi : 1. kesan buruk drpd sesuatu peristiwa (perbuatan dll), kesudahan (yg tidak baik), padah: rakyat yg terpaksa menanggung pel­bagai ~ peperangan; rumah tangga yg porak-peranda ialah antara ~ yg disebabkan oleh perjudian dan minuman keras; 2. disebabkan (didatangkan dsb) oleh, (sbg) ke­sudahan dr: kepalanya pening ~ minum arak; kerosakan besar harta benda ~ banjir; akibatnya akhirnya, hasilnya, kesudahan­nya: apakah ~ kalau kau terus berkelakuan begini? berakibat 1. berakhir dgn, berkesudahan: perkelahian itu ~ dgn kematian; 2. berpunca: suatu perbuatan yg ~ drpd yg lain; mengakibatkan mendatangkan akibat, me­nye­babkan terdapatnya atau berlakunya se­suatu peristiwa dll (yg buruk): serangan-serangan pengganas ~ beberapa anggota tentera keselamatan terbunuh; persengke­taan yg mungkin ~ peperangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[Öa.ki.bat]/[a.ki.bat] | عاقبة

Definisi : hasil atau keputusan drpd sesuatu peristiwa (perbuatan, keadaan dsb): Banyak rakyat yg menderita ~ pemberontakan itu. akibatnya hasilnya; akhirnya: Jika engkau berani melakukan perkara itu, engkau patut berani juga menanggung ~. mengakibatkan mendatangkan akibat; menyebabkan berlakunya sesuatu peristiwa: Kedegilan Israel telah ~ peperangan di Asia Barat berlanjutan hingga sekarang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata akibat

Peribahasa

Kambing menyusui anak harimau,
     besar dia dipatahkan tengkuknya.

Bermaksud :

Akibat yang akan diterima kalau menolong orang jahat dalam kesusahan.

 

Lihat selanjutnya...(4)

418

A good name is sooner lost than won

Nama yang baik memerlukan masa dan usaha untuk dibina tetapi seseorang itu boleh kehilangannya dengan sekelip mata akibat satu kesalahan yang dilakukan meskipun kecil.

Panas setahun dihapuskan oleh hujan sehari. (Nota : Padanan seperti kurang tepat, PM –ve to +ve)

You are a man of honour and have done a lot of good things for his association. But don't get involved in those dubious activities because one minor slip could crumble your good reputation. Remember, a good name is sooner lost than won.

Kamu orang yang terhormat dan telah banyak berjasa kepada persatuan ini. Tetapi janganlah membabitkan diri dalam kegiatan yang mencurigakan kerana satu kesilapan kecil boleh menghancurkan reputasi baik kamu. Ingat, panas setahun dihapuskan oleh hujan sehari

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
kepot[k«.pot]kata adjektifberkenaan sesuatu yang sudah tidak dapat kembali kepada bentuk asalnya akibat terkena sesuatu (seperti kereta kemek akibat dilanggar, kertas yang dikeronyok dan sebagainya).Habeh lalu kepot krete koi, kene langgo dek lori.[hA.beh lA.lu k«.pot kÄE.t« k«.n« lAN.g de/ l.Äi]Habis langsung kemek kereta saya, kerana dilanggar lori.
dunku-dangkau[dun.ku.dAN.kAw] berkenaan sesuatu yang berselerak akibat dirempuh sekumpulan orang atau haiwan.Habih lalu pagar kebun koi dunku-dangkau dek kerbau.[hA.bih lA.lu pA.g k«.bun kj dun.ku.dAN.kAw d«/ k«.b]Habis pagar kebun saya berselerak akibat dirempuh kerbau.
bedarang[b«.dA.ÄAN]kata adjektifberkenaan sesuatu yang berlubang-lubang akibat sesuatu seperti ditembusi peluru, dimakan anai-anai dan lain-lain.Baju bedarang makan anai-anai.[bA.dZu b«.dA.ÄAN mA.kAn A.nAj.AnAj]Baju berlubang-lubang dimakan anai-anai.
celo II[tS«.l]kata adjektifberkenaan perubahan alam yang berlaku atau diramal akibat perbuatan atau percakapan yang cabul.Jangan cabo cakap tu kang celo kite.[dZA.NAn tSA.b tSA.kAp tu kAN tS«.l ki.t«]Jangan bercakap cabul, nanti celo kita.
gonggok[goN.go/]kata namaberkenaan rambut atau rumput yang bertompok dan tidak rata akibat daripada guntingan yang tidak sama; gelotot.Rambot jadi gonggok pase tok reti gunteng.[ÄAm.bot dZA.di goN.go/ pA.sE t/ Ä«.ti gun.teN]Rambut menjadi tidak rata kerana tidak pandai mengguntingnya.
gelotot[g«.l.tot]kata adjektifberkenaan rambut atau rumput yang bertompok dan tidak rata akibat daripada guntingan yang tidak sama; gonggok.Rambot jadi gelotot pase tok reti gunteng.[ÄAm.bot dZA.di g«.l.tot pA.sE t/ Ä«.ti gun.teN]Rambut jadi bertompok kerana tidak pandai gunting.
keleheng[k«.lE.hEN]kata adjektifberkenaan anggota badan seperti tangan, kaki yang tidak sempurna kedudukannya.Pak Mat keleheng lehe kerane kemalangan.[pA/ mAt k«.lE.hEN lE.hE k«.ÄA.n« k«.mA.lA.NAn]Leher Pak Mat keleheng akibat kemalangan.

Kembali ke atas