Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : ist nama sj pokok renek atau bunganya (bunganya berbentuk serombong dan mempunyai lima kelopak), Allamanda spp.. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata alamanda


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Allamanda catharticaalamandaHerbaBotani dan BioteknologiTumbuhan dalam famili Apocynaceae yang dikenali juga sebagai cempaka hutan, akar cempaka kuning dan bunga akar kuning. Daunnya jenis ringkas, tersusun secara berselang, mempunyai tiga hingga empat helai daun pada setiap buku batang dan berbentuk elips. Bunganya berbentuk loceng dan berwarna kuning. Alamanda merupakan tumbuhan jenis renek yang banyak digunakan sebagai tanaman hiasan dan landskap. Daunnya digunakan sebagai pelawas dan untuk merangsang muntah tetapi pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan keracunan. Daunnya juga digunakan secara luaran untuk merawat bisul dan kurap. Akarnya digunakan untuk merawat penyakit kuning, gigitan ular dan limpa yang bengkak akibat malaria. Kulit pokok digunakan untuk mengubati demam dan busung. Wap daripada rebusan tumbuhan ini dihidu untuk melegakan batuk dan pening kepala.
Allamanda catharticaAlamandaPertanianTiadaTumbuhan dalam famili Apocynaceae ini juga dikenali sebagai cempaka hutan, akar cempaka kuning dan bunga akar kuning. Daunnya jenis ringkas, tersusun berselang, tiga hingga empat helai pada setiap buku batang. Daunnya berbentuk elips. Bunganya berbentuk loceng berwarna kuning. Tumbuhan jenis renik yang banyak digunakan sebagai tanaman hiasan dan landskap Daun sebagai pelawas dan merangsang muntah tetapi pengambilan berlebihan boleh menyebabkan keracunan. Daunnya digunakan secara luaran untuk merawat bisul dan kurap. Akar digunakan untuk rawatan penyakit kuning, gigitan ular dan limpa yang bengkak akibat malaria. Kulit pokok digunakan untuk mengubati demam, dan busung (ascites). Wap daripada rebusan pokok dihidu untuk melegakan batuk dan pening kepala.
floricultureflorikulturPertanianAgroteknologiBidang kajian yang berkaitan dengan tanaman bunga-bungaan untuk hiasan, sama ada yang dipotong untuk gubahan jambak bunga atau bunga hidup yang menyerikan taman dan landskap. Florikultur merupakan suatu bidang hortikultur yang tinggi nilai ekonominya kerana permintaan yang tinggi bagi keperluan di majlis-majlis perkahwinan, hotel dan pejabat. Jenis bunga-bungaan yang sesuai untuk tujuan ini termasuklah orkid, kekwa dan mawar. Bunga hiasan untuk landskap seperti alamanda, helikonia dan tulip pula digunakan secara meluas untuk menyerikan kawasan-kawasan bandar, rumah dan taman. Penyelidik dalam bidang ini juga sentiasa mencari kaedah yang terbaik untuk membiakkan dan menghasilkan bunga, serta cara untuk memelihara bunga di taman.

Kembali ke atas