Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata almari buku


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pivoted bookcasealmari buku berpangsiPerpustakaanTiadaTiada
rolling book centrealmari buku bergerakPerpustakaanTiadaTiada
revolving book casealmari buku berputarPerpustakaanTiadaTiada
carcasskerangkaPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBahagian struktur bangunan, almari buku atau binaan lain yang telah siap didirikan tetapi belum didindingi.
book casealmari bukuPentadbiran PerniagaanTiada2. Almari yang mempunyai beberapa rak dan biasanya berpintu untuk menyimpan dan meletak buku.
book casealmari bukuPerpustakaanTiada1. Kotak daripada papan kertas yang di balut sama ada dengan kertas, kain atau kulit yang digunakan untuk menyimpan jilid mewah.,2. Almari yang mempunyai beberapa rak dan biasanya berpintu untuk menyimpan dan meletak buku.
alcove systemsistem alkofPerpustakaanTiadaKaedah menyimpan dan menyusun buku di dalam dinding dan almari buku disekeliling alkof.
etiolationetiolasiBiologiEkologiKeadaan abnormal yang terjadi pada tumbuhan bervaskular dalam cahaya kurang optimum. Antara ciri yang kelihatan ialah daun menjadi kecil dan kekuningan, dan ruang antara buku menjadi sangat panjang. Keadaan ini boleh kelihatan, misalnya dalam uji kaji mudah apabila anak cambah kacang hijau diletakkan di dalam almari selama satu minggu, tetapi diberi air.

Kembali ke atas