Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
wardrobealmari pakaian; koleksi pakaianSosiologiTiada1. Almari pakaian: Almari yang digunakan untuk menyimpan pakaian. 2. Koleksi pakaian: Kumpulan pakaian oleh seseorang individu.
wardrobealmari pakaian; koleksi pakaianKejuruteraanTiada1. Almari pakaian: Almari yang digunakan untuk menyimpan pakaian. 2. Koleksi pakaian: Kumpulan pakaian oleh seseorang individu.
wardrobealmari pakaian; koleksi pakaianPentadbiran PerniagaanTiada1. Almari pakaian: Almari yang digunakan untuk menyimpan pakaian. 2. Koleksi pakaian: Kumpulan pakaian oleh seseorang individu.
wardrobekoleksi pakaian, kamar pakaian, almari pakaianKesenianTiada1. Koleksi pakaian: Pengumpulan pakaian oleh seorang individu.
closetruang pakaianKesenianHiasan DalamanRuang yang digunakan sebagai almari pakaian yang besar. Pada asalnya, ruang ini merupakan bilik persendirian yang mempunyai ruang duduk atau sudut.
hanging wardrobealmari gantung pakaianPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
display casekotak peragaSosiologiTiadaKotak atau almari untuk mempamerkan barang-barang, pakaian, atau perhiasan.
P. armoirearmoireKesenianHiasan DalamanAlmari dengan reka bentuk yang tinggi, berpintu dan dipasang dengan engsel dan kunci yang menarik, yang pada asalnya hanya digunakan untuk menyembunyikan senjata. Panel pintunya biasanya dipenuhi dengan ukiran. Pada zaman pertengahan, perabot ini dicat di bahagian luar, tetapi di bahagian dalamnya hanya dikemaskan dengan kertas dinding. Kini, perabot ini digunakan untuk menyimpan pakaian, barangan porselin atau meletakkan barangan rumah seperti televisyen.

Kembali ke atas