Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata anak

Puisi
 

Anak-anak di kayu tinggi,
     Tempat galah si daun pisang;
Anak dagang menumpang di sini,
     Bajulah basah kering di pinggang.


Lihat selanjutnya...(627)
Peribahasa

Anak harimau takkan menjadi anak kambing.

Bermaksud :

Orang yang berani takkan penakut. (Bandingkan dengan: a. Anak anjing takkan menjadi anak musang jebat, b. Anak kambing takkan menjadi anak harimau).

 

Lihat selanjutnya...(181)

89

Charity begin at home

Urusan keluarga atau orang yang terdekat dengan kita haruslah diutamakan sebelum mengambil berat halo rang lain.

(Anak) kera di hutan disusukan, anak sendiri di rumah kebuluran

He should look after his sick children first before flying off to the neighbouring country to help those tsunami victims. Perhaps someone should remind him that charity begin at home.

Dia seharusnya menjaga anak-anaknya yang sakit itu terlebih dahulu sebelum terbang kenegara jiran untuk membantu mangsa tsunami. Mungkin ada orang yang perlu mengingatkannya bahawa janganlah anak kera di hutan disusukan, anak sendiri di rumah kebuluran

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(55)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
anak-anak[A.nA/.A.nA/]kata namaanak ikan haruan yang masih kecil dan berwarna merah.   
rusam[Òu.sAm]kata namasejenis alat (batang atau pegangannya daripada kayu atau kayu yang boleh berputar) untuk mengajar anak-anak kecil berjalan.Dulu depa pakai rusam nak ajaq anak depa bejalan.[du.lu dE.pA pA.kAj Òu.sAm nA/ A.jA)Ö A.nA/ dE.pA b«.dZA.lAn]Dahulu ibu bapa menggunakan rusam untuk melatih anak-anak mereka berjalan.
betina garet[b«.ti.nA gA.Òet] [b«.ti.nA gA.ret] perempuan (anak-anak gadis) yang berkelakuan kurang sopan (galak dan gatal.Mokalu depan orang, hang janganla dok gelak deraeh sangat, nanti depa kata hang ni betina garet pulak.[mo.kA.lu d«.pAn .ÒAN hAN dZA.NAn.lA do/ g«.lA/ d«.ÒAEh sA.NAt nAn.ti dE.pA kA.tA hAN ni b«.ti.nA gA.Òet pu.lA/]Jika di depan orang, janganlah ketawa kuat sangat, nanti kamu dikatakan perempuan galak.
melewaq[m«.lE.wA)Ö]kata kerjamerayau, berkeliaran, berjalan ke sana ke mari (manusia, burung dan lain-lain); kelewar.Awat la mak pak depa dok biaq anak-anak depa dok melewaq tak tentu masa kat kompleks beli-belah tu.[A.wAt lA mA/ pA/ dE.pA do/ bi.jA)Ö A.nA/.A.nA/ dE.pA do/ m«.lE.wA)Ö tA/ t«n.tu mA.sA kAt kom.pleks b«.li.b«.lAh tu]Kenapa ibu bapa membiarkan anak-anak mereka berkeliaran tidak tentu masa di kompleks membeli-belah itu.
mengambang[m«.NAm.bAN]kata kerjaduduk di pintu rumah dengan tujuan supaya diperhatikan oleh orang yang lalu lalang, di hadapan rumahnya (berkenaan anak-anak gadis yang belum berkahwin).Tiap-tiap petang hang suka dok mengambang tang pintu, pi la masok dalam.[ti.jAp.ti.jAp p«.tAN hAN su.kA do/ m«.NAm.bAN tAN pin.tu pi lA mA.so/ dA.lAm]Tiap-tiap petang awak suka duduk mengambang di pintu, pergilah masuk ke dalam.
kuang-kuit[ku.wAN.ku.wit]kata kerjabergerak-gerak (anak kecil, bayi).Anak Maznah tengah dok kuang-kuit-kuang-kuit dalam ndoi.[A.nA/ mAz.nAh t«.NAh do/ ku.wAN.ku.wit.ku.wAN.ku.wit dA.lAm ndoj]Anak Maznah kelihatan sedang bergerak-gerak di dalam huaian.
beram[b«.ÒAm]kata namasejenis jaring untuk menangkap ikan yang dipasang di sungai atau di alur.Kalu tahan beram dekat bendang, anak udang pon dapat.[kA.lu tA.hAn b«.ÒAm d«.kAt b«n.dAN A.nA/ u.dAN pon dA.pAt]Kalau dipasang beram berhampiran dengan sawah, anak-anak udang pun terperangkap sama-sama.
pegu[p«.gu]kata kerjapadankan, pertemukan, adukan, cantum.Depa pegu anak dara Tok Imam dengan anak terona Tok Siak, lawan berzanji.[dE.pA p«.gu A.nA/ dA.ÒA to/ i.mAm d«.NAn A.nA/ t«.ҍ.nA to/ si.jA/ lA.wAn b«Ò.zAn.dZi]Mereka adukan anak gadis Tuan Imam dengan anak teruna Tok Siak bertanding berzanji.
anak tangga[A.nA/ tAN.gA] sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras, santan dan gula, dimasak sehingga pekat, kemudian dibungkus dalam daun pisang sebesar jari dan dikukus.   
anak lebah[A.nA/ l«.bAh] emping yang digoreng supaya rangup.   
123456

Kembali ke atas