Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : a) orang yg termasuk dlm sesuatu keluarga (negeri dll); b) orang yg temasuk dlm sesuatu pasukan atau terletak di bawah tanggungjawab seseorang; c) pekerja di kapal (kapal terbang dll); (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : a. orang-orang yg termasuk dlm sesuatu keluarga. b. pekerja dlm kapal dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata anak buah

Puisi
 

Kalau tuan pergi ke Jeddah,
     Pergi dengan anak permaisuri;
Kalau teringin hendak makan buah,
     Buah masak di ranting tinggi.


Lihat selanjutnya...(28)
Peribahasa

Gajah harimau di hutan hendak diburu,
     pijat-pijat di bantal tak dapat dihapuskan.

Bermaksud :

Kejahatan orang besar dan orang yang lebih kuat daripada kita hendak dibasmi, kejahatan anak buah sendiri di rumah tiada dapat di atasi.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
retainerretainer; pemegang; alat penahan; anak buahPerubatanTiadaTiada
retainerretainer; pemegang; alat penahan; anak buahPerubatanTiadaTiada
retainerretainer; pemegang; alat penahan; anak buahUndang-undangTiadaTiada
retainerretainer; pemegang; alat penahan; anak buahSejarahTiadaTiada
interfruitlet corkingpenggabusan antara anak buahBiologiPatologiPenyakit pada bahagian tengah (teras) buah nanas yang disebabkan oleh Fusarium moniliforme dengan gejala busuk bergabus yang mengeluarkan bau yang khas. Penyakit ini bermula dari lapangan dan menjadi parah semasa dalam simpanan
Phyllanthus amarusdukung anakHerbaBotani dan BioteknologiTumbuhan jenis herba dalam famili Euphorbiaceae yang dikenali juga sebagai amin buah. Tumbuhan ini berasal dari kawasan Amerika beriklim tropika dan telah tersebar ke negara tropika lain. Dukung anak tumbuh subur di kawasan lembap dan separa terlindung. Tumbuhan ini bersaiz kecil, tumbuh tegak dan ketinggiannya sehingga 60 cm. Daunnya jenis majmuk pinat dan tulang daun tersusun berselang pada batang utama. Anak daun kecil tersusun berselang pada tulang daun. Daunnya berbentuk lonjong. Bunganya keluar dari celah anak daun di sepanjang tulang daun dan saiznya kecil berwarna hijau kekuning-kuningan. Buahnya kecil, berdiameter lebih kurang 2 mm, berwarna hijau dan berbentuk bulat. Daun dan akar dimakan untuk mengubati cirit-birit, masalah ginjal, gonorea dan sifilis. Daun digunakan untuk merawat batuk. Daun yang telah dilumatkan disapu secara luaran untuk merawat masalah kulit. Air rebusan pokok diminum sebagai tonik oleh ibu selepas bersalin dan keguguran serta untuk mengubati demam. Daunnya direbus bersama susu kambing dan diminum untuk mengubati demam kuning pada kanak-kanak.
hepatichepatikHerbaTiadaHerba yang digunakan untuk menguatkan, meningkatkan dan menggalakkan pengaliran hempedu bagi mengekalkan fungsi hati pada paras normal. Contoh herba ini ialah buah zaitun dan dukung anak.
Moringa ptergospermakacang kelorHerbaBotani dan BioteknologiTumbuhan jenis pokok kecil dalam famili Moringaceae yang dikenali juga sebagai remunggai. Tumbuhan ini berasal dari India dan Sri Lanka. Tingginya sehingga 10 m dan tumbuh subur di kawasan terdedah. Daunnya jenis tripinat dan mengandungi anak daun bersaiz kecil. Anak daun tersusun bersetentang dan berwarna hijau pucat. Jambak bunganya jenis panikel yang keluar dari celah tangkai daun dan berwarna putih. Buahnya jenis lenggai dan panjang lebih kurang 45 cm dan runcing di hujung. Biji yang masak berwarna perang gelap, mempunyai tiga bucu dan bersayap nipis. Daunnya dibuat sayur oleh ibu selepas bersalin untuk menggalakkan pengeluaran susu. Akarnya dibalut pada perut untuk menegangkan semula kulit perut. Daun yang telah dilumatkan ditampal pada payudara untuk menghentikan pengeluaran susu. Daun dan buah dimakan untuk mengubati masalah penghadaman. Akar digunakan untuk merawat sakit kepala. Minyak biji digunakan sebagai sapuan untuk merawat sakit sendi. Daun dan buah muda dibuat sayur. Daunnya kaya dengan vitamin A dan kalsium, dan buahnya kaya dengan vitamin C.
rootstockpokok penantiPertanianAgronomi

 Anak pokok yang dipilih untuk dicantumkan dengan sion. Salah satu ciri pokok penanti ialah keserasian dengan sion. Selain itu, pokok penanti perlu mempunyai sistem pengakaran yang baik. Pokok penanti digunakan di dalam tanaman buah-buahan dan getah sebagai salah satu cara untuk pembiakan tampang. Contohnya, pokok mangga Choo Ka Nan (sion) dicantumkan ke atas mempelam telur (penanti).

lullabydodoiKesusasteraanTiadaLagu yang didendangkan untuk menenteramkan dan menidurkan anak. Biasanya dodoi mengandungi lagu yang pendek, disampaikan secara berulang-ulang dengan melodi yang lembut, menggunakan puisi kanak-kanak sebagai liriknya. Kebanyakan dodoi bersifat didaktik dan berunsur keagamaan. Contohnya: ´┐ŻEndoi-endoi cak, Cak makan padi, Adik jangan teriak, Mak masak nasi. Buah kacang botor, Bilang satu satu, Tidur adik tidur, Takut burung hantu. Burung hantu punai, Bertelur dalam bakul, Kera duduk menyemai, Lotong duduk menyangkul.
12

Kembali ke atas